söndag 9 oktober 2011

Soffor är inte till för samsovning!

Av Marit Olanders

I föräldratidningarna finns just nu annonser från ett försäkringsbolag, med budskapet FÖRSÄKRA DET VIKTIGASTE I DITT BARNS LIV.  Bilden visar en pappa i pyjamas och morgonrock som sover på en soffa med ett spädbarn i knät. Runt om den är det fullt med lösa kuddar.

Bilden är ett typexempel på icke säker samsovning. Soffor är inte en säker miljö för samsovning. Samsovning i säng med nära till golvet, inga glipor mellan madrass och säng poch inte en massa sängkläder och gosedjur etc är samsovning med ickerökande föräldrar däremot minst lika säkert som sömn i egen säng.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Haha :)

Dessutom ger det lugna, trygga, gosiga barn å föräldrar :)

Hanna sa...

Att ha vårt barn liggandes nån annanstans än hos mig och min man skulle kännas märkligt. Den natten vi är redo att sova i olika bäddar kommer jag säkert vakna oftare än sonen bara för att kolla läget :)

amningscoachen sa...

Så skönt att få kommentarer om detta. Eftersom Socialstyrelsens rekommendation om samsovning, gör att de som får broscyren hos sin barnmorska under graviditeten och läser ser endast svart eller vitt. Även kollegor till mig tolkar att man INTE ska samsova! Sunt förnuft handlar det om, så tack Anonym och Hanna för era kommentarer.
Läs mer i min blogg barnmorskan-amningscoachen@blogspot.com. Amma-mamma

Markatta sa...

Skillnaden är väl att soffan är tillfällig plats alltså blir riskerna mindre eftersom det inte sker regelbundet.

Marit Olanders sa...

Markatta om man tittar på omständigheter där barn verklingen dött så är soffor de facto överrepresenterade.