tisdag 12 maj 2009

Flaskmatning ökar risken för depression

Depression hos nyblivna mammor är vanligt. Runt 15 % anses drabbas. Forskningen kring risker med flaskmatning har under de senaste decennierna varit fokuserad på barnets hälsa. Betydligt färre studier har tittat på mammans hälsa. Nu finns det studier som visar att flasmatning ökar risken för att mamman ska drabbas av så kallad postpartumdepression. Riskökningen finns både i kulturer där flaskmatning är norm och där den inte är det. Bra amningsstöd är alltså viktigt även för mammans hälsa! Klicka på rubriken om du vill läsa mer om studien.

Eva-Lotta Funkquist

7 kommentarer:

Anonym sa...

Här är en som kanske hade sluppit att må dåligt om dessa forskningsuppgifter varit kända av vården i mitt län...

maria p sa...

Jag fick höra igår att de öppna förskolorna i Uppsala är på väg att besluta om att mammor inte ska få amma vart de vill när de besöker öppna förskolan. Det ska finnas ett speciellt rum/vrå där de får amma. (det talas öppet om det bland ledarna på treklangens öppna förskola i gottsunda)

Detta tydligen för att det kan finnas pappor (speciellt då de av utländsk härkomst) som kan ta illa upp av att se barbröstade, ammande kvinnor.

Kvinnor som då kommer med flera småbarn ska behöva gå undan för att amma sin bebis och behöva antingen avbryta leken för sitt större barn eller lämna det oövervakat.

Trodde att öppna förskolan var till för de som var hemma föräldralediga, varav de allra flesta barn är små och ammar... Vart är vi på väg med detta egentligen! Fy så upprörd jag blir!!!!

Anonym sa...

Varfor lankar ni inte denna forskning undrar man?

Amningsbloggen sa...

Vet ej, jag glömde väl helt enkelt i ett anfall av plötslig förvirring! Nu finns den där.
Hälsar Eva-lotta

Anonym sa...

Du överdriver väldigt resultaten av studien du hänvisar till! För det första måste man skilja mellan samband och orsak. Studien har funnit ett samband (korrelation) mellan att inte amma och postpartumdepression (PPD). Av det kan man INTE dra slutsatsen att depressionen BEROR PÅ att man inte ammar, eller ens att icke-amningen bidragit till depressionen! Tvärtom finns det andra studier som visar att mammorna snarare slutar amma när de blir deprimerade. (Sen innehöll studien en hel del andra underligheter, som att bara 209 av 1072 mammor inkluderades i studien och en abnormt hög prevalens av PPD. Förutom att det är publicerad i en tidskrift för osteopati.)

Rubriken att flaskmatning ökar risken för depression finns det således inga belägg för! Ska man dra några slutsatser av studien vad gäller amning och PPD är det nog snarare att mamman behöver stöd, vare sig hon ammar eller inte!

Amningsbloggen sa...

Anonym! Nja detta var ett referat och i studien talar man om tre riskfaktorer för höga poäng på ett formulär som tyder på depression. Det är helt sant att orsak och verkan oftast är oklart på något sätt, men i den här studien väljer man ändå att tala om riksfaktorer. Normalt talar man ju om att amning skyddar. Orsak och verkan är lika svårt att bena ut då med och vissa kritiker menar att man inte ska tala om amning som skyddande eftersom amning är normen. Dessutom finns det numera forskare som börjat hävda ett orsakssamband i den här frågan. Se en av studierna i följande länk:
http://www.unicef.org.uk/BabyFriendly/News-and-Research/Research/Mental-health/

Hälsar Eva-Lotta

Amningsbloggen sa...

Anonym! Och här är en länk till där frågan diksuteras på ett intressant sätt!
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2981185/?tool=pubmed