onsdag 13 maj 2009

Säg att det inte är sant!

I en kommentar till det förra inlägget har Maria skrivit att öppna förskolorna i Uppsala är på väg att införa amningsvrår för mammor. Mammorna ska inte få amma öppet och offentligt på öppna förskolan! Anledningen skulle vara att att utländska pappor kan ta illa vid sig av barbröstade kvinnor som ammar. Snälla, berätta för mig att detta inte är sant. Säg att öppna förskolan i Uppsala inte fattar sådana här korkade beslut och är så obarmhärtigt fördomsfulla. Och säg det fort!

Eva-Lotta Funkquist

4 kommentarer:

Heidi sa...

Jag blir alldeles ledsen, arg och förtvivlat upprörd av detta. Hur kan det vara så här? Är inte öppna förskolan till för barnen? Vad vill barnen? Om man inte ens får amma på öppna förskolan, var ska man då få amma? Är det verkligen åt det här hållet samhället är på väg? Att stänga in kvinnorna? Varför är det inte självklart att amning inte är en sexuell handling? Detta är kanske något osammanhängande men jag blir så otroligt ledsen och trött när jag hör detta, men tänker definitivt inte acceptera detta....

Heidi sa...

Jag har pratat med 3 utav Uppsalas öppna förskolor och detta är vad de sa:

På Disponentvillan visste de ingenting om denna diskussion.

Hon som svarade i telefon på Kristallens öppna förskola, blev lika upprörd som jag. "Skulle bara fattas" sa hon om denna fråga och hoppades att det inte var så på någon annan öppen förskola. Hon tyckte att det var en rättighet att kunna amma sitt barn och att det verkligen inte var något som diskuterades på Kristallen.

Jag pratade sedan med Treklangens öppna förskola och det verkar som om det är här diskussionen förts. Hon som jag pratade med hade tydligen inte varit med på mötet, men kände till det. Hon sa att det hade diskuterats hur de skulle hantera frågan att kvinnor ibland blottar sig hänsynslöst och att män blir generade eftersom de har en sådan kulturell bakgrund.
Jag ställde då frågan om det verkligen var ett stort problem att kvinnorna blottar sig så mycket då de ammar, och då höll hon med om att hon aldrig sett något sådant. Hon pratade om att ta hänsyn till männen eftersom de gärna vill att männen ska komma dit. Då frågade jag om inte en öppen förskola ska ställa sig bakom barnets perspektiv och barnets rättigheter. Att när det handlar om en så grundläggande rätt att äta offentligt, (denna rätt är ju självklar för alla folkgrupper förutom barnet), så kan man faktiskt inte ta sådana hänsyn. Hon var trevlig och det kändes som om hon höll med. Först sa hon att om det blir ett sådant problem så kan mammrna hänvisas till deras amningrum. Men då sa jag att det är ju otroligt skört eftersom om man sitter och ammar och blir hänvisad till ett annat rum, kommer man ju känna sig förvisad dit, och öppna förskolan om någonstans ska ju vara en plats som man som mamma inte behöver känna sig orolig inför dessa saker.
Hon höll med om detta och sade att hon personligen inte skulle förvisa kvinnan utan lägga en sjal på hennes axlar. Hon poängterade att de har ett amningsrum som är till för de som vill och att vi inte ska känna oss oroliga.

Det verkade ju hyfsat bra, problemet är ju ändå att sjalar på axlar osv, inskränker ju ändå kvinnan även om det inte är någon tydlig regel. Det känns ju ändå på klimatet så att säga.

Anonym sa...

Hur väl de egentligen kanske menar är det helt galet att vi mammor ska behöva skyla oss när vi ammar våra barn på en öppen förskola. Egentligen tycker jag det är galet överallt, men jag känner mig ibland påverkad av det sociala trycket att man inte ska amma barn över året offentligt. Men varför inte då? Varför ses det som mer OK att ge sin ett och etthalvtåring ett glas mjölk som djuret ko producerat åt sin avkomma kalv, än den mjölk som barnets egen mamma får till just det här barnet?

Nä nu gled jag från ämnet.

Det är galet med amningsvrår för det ger signalerna att man ska gömma sig när man ammar. Jag tycker man ska vara stolt och öppna förskolan om några, borde väl försöka främja amning som något självklart och inget som ska smusslas med!

Anonym sa...

Jag tycker redan att det är lite svårt att våga amma inför folk. Men tycker absolut att jag ska få göra det. Om någon kom och la en jäkla sjal över mig när jag gjorde det skulle det kännas otroligt förnedrande. Män av andra kulturer kanske ska försöka acceptera var de lever istället och inse att de kan titta bort.