torsdag 28 maj 2009

Amning måste få kosta

I en kommentar till ett tidigare inlägg angående amningsovänliga rutiner på BB skriver signaturen Erika så här:

Tycker att detta fenomen är vanligare idag är för några år sedan, kanske det pratas mindre om de 10 stegen idag? Vårdtiden är minimal idag och barnen ska suga innan de kan skrivas hem! Personalen är underbemannad och stressad, det går snabbare att hälla i mat med flaska än att koppmata.

Under 2000-talet sjunker amningstalen och kanske pekar Erika ut vad det beror på. Det här måste vi vända. De tio stegen är viktiga och måste följas. Utebliven amning missgynnar både mammas och barns hälsa. Bra amningsstöd måste självklart få kosta, eftersom dåligt amningsstöd kostar så mycket mer. Här är bara några exempel på sjukdomar som det enligt forskningen blir fler fall av när antalet ammade barn blir färre:

hjärtinfarkt
öroninflammationer
bröstcancer
plötslig spädbarnsdöd
luftvägsinfektioner
depressioner
celiaki
fetma
leukumi

Eva-Lotta Funkquist

1 kommentar:

Heidi sa...

Jag hoppas verkligen att trenden går att vända till det bättre. På BB jobbar där jag finns en stark kultur som inte främjar amningen, även om riktlinjerna och alla p.m. gör det. Iallafall har det verkat så den korta tid jag jobbat där hittills och man måste våga vara lite motströms om man jobbar där. Men det är en svår balansgång eftersom man också vill jobba kvar och inte bli så utstött att man inte orkar.