lördag 25 december 2010

Nattliga uppvaknanden = sömnproblem?

Av Eva-Lotta Funkquist

När man mäter andelen barn som har sömnproblem så mäter man ofta antalet nattuppvaknanden. Över ett visst antal brukar sedan definieras som sömnproblem. På grund av bröstmjölkens sammansättning vill helammade barn troligtvis äta oftare än flaskuppfödda barn. Att sätta likhetstecken mellan antalet nattupvaknanden och sömnproblem blir naturligtvis inte rätt. Klicka på rubriken så kan du läsa en artikel. I resultatet redovisar man korrelationer mellan mer än tre uppvaknanden och andra företeelser. I diskussionen har dessa nattliga uppvaknanden plötsligt blivit till sömnproblem.

Jag har en god vän som arbetar som BVC-sjuksköterska. Hon säger att mammorna ibland säger: "Hon sover hela natten", och sen rättar sig själva: "Ja alltså hon ammar ju, men annars..."

Hur BVC-sjuksköterskan samtalar kring barnets sömn kanske påverkar hur föräldern sedan uppfattar företeelsen. Något som först inte uppfattas som ett problem kanske kan bli det.

3 kommentarer:

Ellinor Landmark sa...

vi hade en dietist på bvc som hävdade att är man över ett halvår ska man sova hela natten och enda anledningen till att man inte gör det är att man fått för lite man innan man somnar. Då SKA man äta sempers gröt direkt innan sängdax. Då sover man gott hela natten. Tyckte hon.
:(

Ellinor sa...

Att barnet vaknar lite för att amma är inte samma sak som att ha sömnproblem. Om barnet lätt somnar om efter att ha ammat är det ju tydligt att det var bra att vakna till lite och fylla på.
Jag vill minnas att vi människor och särskilt ungarna ska vakna upp under natten. Det var något om att se till att vårdaren fortfarande är där i kombination med att få upp blodsockret. Att vi vuxna kommer i ytligare sömn under natten är de flesta kanske inte medvetna om. Som föräldrar kan vi bli oroliga om vi då märker att barnen gör det också - särskilt om vi inte är i fas med deras sömnperioder.

Andrea sa...

Ella, ha ha, hon hade då inte träffat min son! Han åt välling på kvällen, visade tydligt att han inte ville amma (eller ha något annat att äta för den delen) natten och han vaknade många gånger varje natt fram till tvåårsåldern. Numera vaknar han oftast bara en gång... ;)

(Själv vaknar jag - även när jag inte ammar - minst en gång varje natt för att gå på toa, jag kanske också borde äta mer på kvällen... eller inte.)