torsdag 23 december 2010

Finns det symbolik i det här?

Av Eva-Lotta Funkquist

Josef och Maria var mycket glada för sitt barn. Maria svepte in honom i tyg och lade ner honom i krubban.

Jag har tänkt en del på det där. Var inte en egen säng för barnet något ganska ovanligt på Josefs och Marias tid? Krubban är väldigt central i berättelsen om Jesus födelse. Kan man se den som det individcentrerade samhällets vagga? Berodde svepningen på att Jesus skulle acceptera att ligga ensam?

1 kommentar:

Sofie sa...

Jag kommer att tänka på små vaggor som puttades med foten för att händerna skulle frigöras för hushållsarbete. Jag har ingen aning egentligen men tänker att det varit ganska vanligt länge med ordnade platser att lägga barnen medans man sysslade med hushållsgöromålen. Sedan tog man säkert barnen med sig i sängen när man skulle sova?

Mina grannar från Indien har berättat det är vanligt att fästa långa tygstycken i taket i en lång ögla, som en sjalgunga. Där kan man lägga det lilla barnet så sover det gott när det gungas och en knuff på gungan räcker en lång stund så kan man laga mat eller tvätta! :-)

Kanske skulle Jesus inte alls ligga i krubban medans föräldrarna sov. Om man har fött i ett stall, utan jordemor med bara sin man som hjälp, kan det nog vara behövligt med en stund för sig själv att tvätta av sig och få bädda rent med vad tygstycken man har. Så kan nog familjen sova gott tillsammans sedan? ;-)