söndag 5 december 2010

Amning, oxytocin och livmodersammandragningar

Av Eva-Lotta Funkquist

Vi fick en önskan om ett bloggämne.

Oxytocin är ett hormon som är den biokemiska länken för många skeenden under amningen. Till exempel gör det så att myoepitelcellerna i brösten drar i hop sig så att mjölken "rinner till" under amning. Oxytocin får också livmoderns muskler att dra sig samman. Då barnet suger på bröstet efter förlossningen kan oxytocinfrisättningen vara så häftig att livmoderns sammandragningar blir mycket smärtsamma. Det är ju viktigt att livmodern snabbt drar ihop sig för att undvika livshotande blodförlust.

Vissa kvinnor känner av sammandragningar i livmodern även under senare amning. Då brukar inte sammandragningarna vara smärtsamma, utan mer likna de sammandragnigar som sker i bäckenbotten vid orgasm. Likheten i känsla kan framkalla äckel, skuld och skamkänslor hos den ammande kvinnan, medan andra kvinnor vänjer sig vid känslan, ser den som något positivt eller uppfattar den som ganska neutral (jämför t.ex. med en nysning).

Det finns inte många vetenskapliga artiklar som beskriver fenomenet med livmodersammandragningar under senare amning, men jag har hittat en. Klicka på rubriken om du vill läsa mer.

Inga kommentarer: