lördag 31 oktober 2009
Bär inte på ett hungrigt barn...
Så säger Mats Berggren, projektledare för Pappa på riktigt, att han brukar säga i sina pappagrupper (Amningsnytt 3 09). Det finns så mycket mognad, empati, respekt, jämställdhet och klokhet i den meningen att jag bara vill säga:
-Tack, Mats Berggren.
Eva-Lotta Funkquist
Möt Amningshjälpens Skånegrupp på mässa i Malmö
fredag 30 oktober 2009
Än är sista ordet inte sagt om hur spädbarn sover säkrast ...
Förr i världen trodde sjukvården att man kunde skämma bort spädbarn
Och bara för att jag måste lägga till, man kan väl använda nappen som bröst, men rimligtvis inte använda bröstet som napp, eller?
Eva-Lotta Funkquist
torsdag 29 oktober 2009
Vad är fri amning 2?
”En del mödrar gifva ej barnet sin föda på regelbundna tider, utan när det skriker hvilket gifver anledning till matsmältningsrubbningar”.
(Ur: Små barn under knappa villkor. Lithell 1999. Sid: 84)
Läkarnas klagomål på hur föräldrarna skötte sina spädbarn handlade inte om försummelse utan på för mycket mjukhet och vekhet inför barnens behov. Man försökte alls inte väcka mödrarnas känslor, utan införa disciplin i barnens fostran
Eva-Lotta Funkquist
Vad är fri amning 1?
När jag i en studie intervjuade sjukvårdspersonal om vad fri amning är är så visade det sig att för dem var ett reglerat amningsmönster både normen och något eftersträvansvärt. Så här svarade en manlig läkare, forskare och professor:
”Principen med den fria amningen är ju att barnets hunger och barnets egen rytm skall avgöra när man ammar och det är hos den övervägande majoriteten, så blir det ju inte konstigare då än att barnet ställer själv in sig på en viss period i sitt ätande. Man börjar kanske på åtta mål per dygn och så småningom börjar barnet att sova lite längre på natten och så är man nere på sex mål ganska snart”
Eva-Lotta Funkquist
onsdag 28 oktober 2009
Tredagarsgråt och en tänkbar förklaring
Eva-Lotta Funkquist
Nestléfri vecka 44
Äsch jag lyckas inte länka in bilden snyggt, men den finns här: http://www.babymilkaction.org/pics/photographs/nanmalawi0709.jpg
Denna burk med bröstmjölksersättning hittades tidigare i år i Malawi, ett av världens fattigaste länder, där enligt denna blogg 111 barn av 1000 levande födda dör före fem års ålder. Här påstår tillverkaren att ersättningen skyddar barnet trots att bröstmjölksersättning utsätter barn för risker, särskilt i fattiga länder som Malawi har mycket kvar att göra för färskvattenförsörjningen.
Får övertalning fler kvinnor att amma?
Det här är en typisk fras för hur amning beskrivits i media under de gångna åren. Just den meningen har jag kopierat in från en lång, till synes grundligt arbetad artikel om amning. Jag kollade källorna och jag kände igen dem men ingenstans i de angivna källorna kan jag minnas att jag har sett något som kan tolkas som belägg för det här. Var kommer denna historiebeskrivning ifrån?
tisdag 27 oktober 2009
Det är en kedja av röster
-Hon ligger ju hos sin mamma.
-Nej, sa sköterskan, mamman sover på BB. Av den, och den och den anledningen.
Neonatologen upplevde att han inte nådde fram. Då satte han sig i sin bil och körde in till sjukhuset, hämtade mamman och lyfte själv över flickan och la henne mot mammans nakna hud.
Eva-Lotta Funkquist
Hjärnans utveckling främjas av amning
Men bloggen handlar om "amning", och amning tycker jag är mycket bra,
så låt mig då tycka något om detta ....
Min syn på amning kommer från den hjärnforskning jag arbetar med. Många betraktar amning som "mat", eller nutrition. Jag menar att själva näringsvärdet av amning ar relativt litet jämfört med amningens värde och betydelse för hjärnans utveckling. Hjärnan är totalt beroende av stimulanser från omgivningen, och dessa ansvarar for att hjärnans nervceller fyras av, eller stimuleras. Bara de celler som fyras av kommer att bilda nervbanor, och nervbanorna är det absolut väsentligaste for hjärnans utveckling.
Det är sinnesorganen som stimulerar nervcellerna ... och hjärnans uppgift är att tolka omgivningen. Det viktigaste att veta om denna omgivning är om den är trygg eller farlig. Hur barnet ska bete sig beror helt och hållet på denna första och viktigaste fråga. Om omgivningen är trygg, då kan man bete sig på ett helt annat sätt än om den är otrygg eller farlig. I en otrygg miljö ökar stresshormonerna, och vi måste vara vaksamma, misstänksamma.
Förr trodde vi att nyfödda människobarn inte hade mycket till hjärna, och den vård vi då gav dem handlade om deras fysiska behov av värme och mat. Vi lade dem i vagga eller kuvös, och kunde se att de låg helt stilla, med stängda ögon. Om vi lindade om dem hårt så rörde de sig inte alls. Om vi tittade mycket noga kunde vi dock se mycket små hand- och ansiktsrörelser, och oregelbunden andning. Men detta förklarade vi med att deras utveckling var omogen.
Det finns en annan förklaring. Det nyfödda barnet är ur biologisk synpunkt ganska omoget, men denna biologiska omogenhet betyder inte att det nyfödda barnet saknar kompetens. Barnet kan mycket väl bestämma om det är i fara eller i trygghet. Och det är inte komplicerat. Det är mammans närvaro som är det avgörande. Utan mamman är barnet i livsfara, och barnet larmar omedelbart om detta, genom att gråta. Men om gråtandet inte gör att mamma plockar upp barnet, då måste faran för mamman vara stor också ... "annars skulle hon alldeles säkert plocka upp mig", det vet barnet. Det kan vara något rovdjur i närheten, och då är det inte särskilt smart att gråta. Bättre att hålla helt knäpp-tyst, ligga still, inte röra sig alls. I förhistorien kanske det handlade om att mamman hade klättrat ett träd i närheten, och gömt barnet under ett snår, där det är tryggt så länge det ligger tyst och stilla. Detta är ett kompetent beteende. Men "tryggheten" på detta sätt kostar, höga halter av stresshormoner under långa tidsperioder orsakar förändringar in hjärnans banor. Hjärnan förväntar sig att den värld den har fötts till har mer fiender och hot, än familj och vänner. "Var vaksam, se till dig själv, bry dig inte om andra" blir hjärnans budskap.
Hur vet då barnet att det ar tryggt? Naturligtvis ... eller naturens vis ... mammans närvaro. Det är hud-mot-hudkontakten som skickar signalerna till hjärnan att allt är väl. Dessa signaler går till en del av hjärnan som heter amygdala, och amygdalan hanterar det känslomässiga livet. Amygdalan skickar en signal till främre "frontal" loben av hjärnan, och denna bestämmer då om att närma eller fjärma. Trygga signaler från amygdala: närma. Otrygga eller farliga signaler: fjärma. Det är just dessa signaler som jag forskar om, och det går att mäta vilket beteende som aktiveras genom EEG studier. Men det finns ett enklare sätt också ... I mitt arbete får jag tillfällen att visa hud-mot-hudkontakt med mycket små underburna barn ... från 26e veckan. Och dessa barn visar sin kompetens när de sätts i trygg hudkontakt med mamman genom att öppna sina ögon, och se sig omkring!! De måste ju öppna sina ögon för att veta vad de ska närma sig till!!!
De letar efter mammas ansikte. Och de letar efter mammas bröst. Och eftersom barnet nu vet att det är i trygghet, så ammar det. Alla barn är födda med kompetensen att amma. Alla. Beteendet är 200 miljoner år gammalt. Det finns djupt in ryggraden, eller mer vetenskapligt, i den hjärna som vår genmassa ger oss. Svensk forskning har nyligen bekräftat att barn kan amma vid 28 veckors fosterålder.
Så nu har vi en förklaring till de flesta amningsproblem.
Om nyfödda blir skrämda eller upplever sig otrygga, då fungerar inte amningen.
Och mammor behöver inte lära sig hur man ska amma. Det är inte mammans uppgift.
Det är barnets uppgift - och mycket väl utvecklade kompetens - att amma.
Mammans uppgift är att ge trygghet, och det gör hon genom att aldrig skiljas från barnet.
Men när amningen fungerar, då börjar hjärnans utveckling på riktigt. För när vi ammar, då kommer alla sinnesorganen med i bilden. Inte bara lukt och smak, utan syn och hörsel, värme och rörelse, alla hjärnans banor kommer igång. Och när barnet förblir i trygg hud-mot-hudkontakt, då sover barnet, men alla sinnena fortsätter stimulera hjärnans banor. Dessa banor gör att alla de olika organen i kroppen ställs in på rätt nivå, detta kallas reglering. Samtidigt lär sig barnet att detta välmående kommer från en annan människa, och det fysiska välmåendet kommer i takt med det psykiska välmåendet, detta kallas anknytning. Denna reglering och anknytning är det viktiga med amningen, förutom värdet av själva maten !!!!
Nils Bergman
Kapstaden
måndag 26 oktober 2009
Nazisterna använde amning i propagandasyfte
Amning som multitasking
När jag släppte på mitt ideal och började göra andra saker samtidigt som jag ammade blev det roligare. Vi kunde amma och läsa. Amma och prata i telefon. Amma och bläddra i tidningar, företrädesvis magasin av den glansigare sorten med roliga bilder i. På så vis blev amningen uthärdlig när den tog många timmar i anspråk, och de mysiga tillsammansstunderna försvann inte utan blev tvärtom fler när kravet på ständigt lyckorus försvann.
Så småningom utökade vi reportoaren med sysselsättningar som "amma och sticka", "amma och skriva" och "amma och titta på film". Den sistnämnda blev fort opraktisk eftersom bebin också ville se på film och dels böjde nacken halvt ur led (utan att fördenskull släppa bröstvårtan!) och dels började ha synpunkter på vilka filmer vi skulle se. Filmperioden blev kort men intensiv kan man säga, men för övrigt hittade vi fler och fler amningssätt i vardagen.
Att amma och äta på samma gång var en kombination som tog mig ett tag att förstå finessen med, tills en god vän och mångbarnsmamma en dag påpekade det praktiska i att äta tillsammans. "Och tänk, sen är alla klara samtidigt!" sade hon lyriskt. En ny värld öppnades för oss!
När lillasyster föddes var jag en så förhärdad ammerska att jag till och med GICK och ammade, till sjukhuspersonalens stora förtret. De tyckte att jag skulle "ta det lugnt", men jag var aldrig gjord för att sitta ner en hel dag, det är jag fullständigt säker på. Dessutom fick hon bättre tag när jag stod upp och ammade.
Vi lärde oss så småningom att amma i bärsjal, och vi har ammat och skalat potatis, ammat och sått gräs och ammat och gått i skogen tillsammans, för att nämna några exempel. Från hennes sida sett har hon ammat och nypt mig i skinnet, ammat och snurrat mitt hår och ammat och lekt med mina kläder, smycken, knappar, hårsnoddar och allt annat som råkat finnas till hands. Ammat och sovit har vi gjort båda två, och hon är den enda bebis jag haft som också kunnat amma och skrika på samma gång, alltså helt utan att släppa suget.
När lillebror föddes ammade vi fortfarande, storasyster och jag. Vi hittade en rytm som innebar att jag ofta ammade samtidigt som jag höll på med helt andra saker eller syskon. Flera gånger om dagen tittade jag ned för att hitta något av barnen vid bröstet utan att minnas när de hamnat där eller varför. "Det är väl ingen idé att fråga dig hur många gånger du ammar på ett dygn för du har väl ingen aning?" undrade min BVC-sköterska förtjust, kanske för att konfirmera att hon sett rätt. Det hade hon. En revolutionerande amningsnyhet kom ändå till under den här tiden, en "amningskorg" med vattenflaska och lite pyssel, läsning och sömnad i, lätt att hämta vid behov. När man ammar både en storasyster och en lillebror ökar törsten nämligen i kubik.
Medan jag skriver detta liggammar jag min yngsta dotter till sömns i dubbelsängen. Vi har det riktigt mysigt tillsammans, hon ligger och klunkar och klappar mig då och då förstrött på bröstet. Jag skriver några meningar, pausar en stund, rufsar henne i håret och hon kluckar förtjust eller puttar bort min hand, allt efter hur andan faller på. Ibland utväxlar vi en blick mitt i en av mina rader, och fnissar en stund. Snart kommer hennes andetag att bli jämna, sugandet övergår i snuttning och till slut kommer bröstvårtan att långsamt glida ur mungipan och hon sover, allt medan jag arbetar vidare.
Det behöver inte vara så högtidligt, det här med amning. Det kan också vara något man bara gör. Amning som multitasking, det blev min grej. Vilken är din?
Tina Wiman
Tina Wiman gästbloggar på Amningsbloggen för andra gången. Om du vill läsa mer av och om henne så klicka på rubriken.
söndag 25 oktober 2009
Mjölkstockning
Klockan sex på morgonen vaknar jag av att mitt ena bröst är stenhårt och gör ont. Mjölkstockning. Jag snubblar ut till toaletten i novembermorgonens mörker. Jag har läst att man ska massera och värma bröstet när man får mjölkstockning, så jag riktar hårtorken mot bröstet. Johan vaknar av ljudet och kommer in på toletten och allting brister. Jag storgråter. "Snälla Johan åk inte! Jag har ont och vill inte vara ensam idag. Johan ser förtvivlad ut. "Men jag måste åka. hela teatern väntar på mig." Mjölken rinner, snoret rinner, tårarna rinner. Hela jag är en slemklump som snart kommer att rinna ner i avloppet och jag skriker för att överrösta hårtorken att jag skiter i hans jävla teater!
Ur: Bitterfittan av Maria Sveland
Eva-Lotta Funkquist
fredag 23 oktober 2009
I går hörde jag en festlig grej
- Det där får du sluta med genast så att barnet kan få i sig näringsriktig mat.
Mamman slutade inte att amma. Hon var doktorand i matematik och då får man träna en del i att tänka logiskt.
Eva-Lotta Funkquist
när jag mejlar med småbarnsmammor
hejdå från e-l
Veckans mest missförstådda man
torsdag 22 oktober 2009
Gotlandgruppen hittar på så festliga grejer
Här sitter jag och känner mig inaktiv och verkningslös.
Heja Gotlandsgruppen!
Eva-Lotta Funkquist
Mer om mentalisering
Tänkte ni ville läsa mer om mentalisering. Klicka på rubriken.
Eva-Lotta Funkquist
Amningshjälpen övertalar ingen att amma
– Fortsätt amma. Och ge absolut ingen ersättning.– Hej, jag har ingen mjölk.
– Hej, jag har återkommande problem med bröstböld och behöver sluta amma.
– Fortsätt amma!
– Hej, jag ska resa bort på konferens i fyra dagar och behöver vara borta från min åttamånaders bebis. Hur tycker ni vi ska lägga upp det? Det kanske är bra att sluta amma nu ändå – han äter mest vanlig mat utom på nätterna.
– Nejdå, fortsätt amma. Din son kanske kan följa med dig på resan?
onsdag 21 oktober 2009
Barnläkarnas skuld till amningspressen
Mentalisering gör känslorna begripliga för barnet
Eva-Lotta Funkquist
tisdag 20 oktober 2009
Spädbarn bör aldrig sova ensamma
It is too bad that Dr. Hugo Langercrantz has misrepresented what the authors research, recommendations and what their conclusion actually is: Drs Blair and Fleming argue NOT to eliminate cosleeping at all (they support it when done safely) but to eliminate the specific risks that can be associated with cosleeping in the form of bedsharing which are subject to modification. And where cosleeping cannot be made safe, of course, like all of us, they argue that babies should sleep along side the parents on a different surface and not in the bed which is perfectly legitimate form of cosleeping. Drs. Blair and Fleming show conclusively that when you control for tobacco, alcohol and drug use the risks of a baby dying in bed with a parent are no greater than a baby dying in a crib. I have had personal contact with Dr. Peter Fleming who verified this interpretation, indeed they were the very words out of his mouth.
I hope that people/parents will stand up to refute and disagree Langercrantz's unqualified statements... and tell him he is entitled to raise his children anyway he wants while parents are quite capable of deciding for themselves where and how their babies will sleep or whether they are able to create safe cosleeping environments for their children. Babies should never sleep alone. At very least they should be sleeping alongside their parent on a different surface (that is not sleeping alone) exchanging sensory signals and cues with ttehir parents. The human infants survival is dependent on the presence of the caregiver. Babies that sleep alone in a room by themselves have twice the chance of dying. Did Dr. Langercrantz mention this important point? For breastfeeding mothers it is especially important that mothers and infants they have access to their baby's body and vice versa as it promotes breastfeeding (which is protective against SIDS) and, thus, both short and long term maternal infant health. It is especially disappointing and surprising in light of his excellent work in psychobiology that Dr. Langercrantz is able to turn his back on the biology of human infancy and maternal care and breastfeeding..to argue a recommendation that not only is unnecessarily extreme, but highly impractical and unrealistic..for those very biological and emotional reasons that Langercrantz has always championed.
James J. McKenna Ph.D
Edmund P. Joyce C.S.C. Chair in Anthropology
Director, Mother-Baby Behavioral Sleep Laboratory
University of Notre Dame
Notre Dame, Indiana 46556
Hugos helomvändning
– Vi rekommenderar att inte sova ihop, men man överdriver risken i artikeln. Det är inte så farligt. Ligger man i en stor dubbelsäng med mycket utrymme så går det nog bra. Och om man till exempel ammar och somnar med barnet i sängen är det ingen fara.(min fetstilmarkering)
–Tidigare har det funnits vissa belägg för denna risk med ”samsovning” och vi har delvis tagit upp det i våra rekommendationer, kommenterar professor Hugo Lagercrantz vid Karolinska Institutet (KI) och expert på plötslig spädbarnsdöd. Nu finns all anledning att verkligen upplysa föräldrarna om denna risk och stryka under att de minsta barnen ska sova på rygg i sin egen säng bredvid föräldrarnas.
Man sade redan på 1700-talet att man inte skulle ligga i samma säng, så det är inget nytt.Nej, det är inget nytt att män vill lägga sig i hur kvinnor ska leva sina liv. Jag lämnade följande kommentar på Second Opinion:
Att det rapporterades om fall där barnen påstods ha dött intill föräldrarna (läs: mamman) sedan 1700-talet beror förmodligen på att kvinnor inte kunnat styra över sin sexualitet och att abort inte var ett alternativ. Man kan inte heller jämföra hur folk levde och sov på 1700-talet, trångbott, ovädrat, i små sängar etc med sovmiljöer i dagens Sverige. Men män har ända sedan 1700-talet velat kontrollera kvinnors liv och reproduktion, vare sig de representerade kyrkan eller läkarvetenskapen.Marit Olanders
måndag 19 oktober 2009
Sluta amma, annars....!
Vi får ofta samtal av den där sorten till amningshjälpen. Någon i vården har sagt till en mamma:
Sluta amma, annars kommer barnet ...
att få hål i tänderna
aldrig att äta annan mat
inte att växa ordentligt
att bli tröstätare som vuxen
att bli beroende av dig
att få sämre relation till pappan
aldrig att vilja sova i egen säng
att göra dig uttröttad
göra så att du bli benskör
aldrig lära sig att sova i egen säng
att förstöra ert samliv
få i sig för mycket miljögifter
inte få den sömn ett barn behöver och då kan dess hjärna ta skada
Alla exemplen ovan är egentligen personligt tyckande som inte har i vården att göra, men människor vill gärna rättfärdiga sin egen uppfattning. Vårdpersonal kan tycka att så där ammade inte jag (eller min partner), det där utmanar mina föreställningar om hur en god mor ska vara och det känns slafsigt och oreglerat. Men det kan man ju inte säga till föräldrarna, för då skulle man få på pälsen rätt så säkert. Men om man säger att barnets eller mammans hälsa är i fara, då lyssnar föräldrarna. Allra effektivast är nog att prata om barnets hjärna. På så sätt kan tyckande som inte är evidensbaserat ändå leva kvar som rådgivning i vården.
Eva-Lotta Funkquist
Det går inte att låtsas som om amning inte finns
Vad är säker samsovning?
- Lägg spädbarn att sova på rygg.
- Var försiktig med läkemedel som kan ge dåsighet.
- Var försiktig med vilka sängkläder du använder. Se upp med tunga, fluffiga täcken och kuddar samt gosedjur osv.
- Undvik alkohol eller droger.
- Låt ingen röka i närheten av barnet.
- Samsov inte på soffor, dagbäddar, vattensängar, futoner eller saccosäckar.
- Undvik överhettning av barnet. Bylta inte på det för mycket och ha det svalt i sovrummet.
- Se över sängen så att det inte går att ramla ner från den eller klämmas mellan väggen och sängen t ex.
- Inga storasyskon eller husdjur i sängen.
- Sätt upp långt hår och bär inga kläder som har långa snören eller liknande.
Är föräldrar för dumma för information om var barn sover säkert?
Fast du är trött efter nattamningen, så se till att lägga barnet i egen säng efteråt, förmanar Svenska Dagbladet. Hur man ska lyckas göra det utan att barnet slår upp ögonen i samma ögonblick som det läggs i sängen; hur man i så fall ska söva om; hur lång tid det kan ta innan man själv får somna om igen, och hur vaken man hunnit bli vid det laget , väljer Svenska Dagbladet att inte gå in på.
Nu är det bara så att det inte är så enkelt. Brittiska The Guardian har tittat närmare på studien och även intervjuat läkaren Peter Fleming, som är en av författarna till artikeln. Peter Fleming tycker att rapporten har blivit helt missförstådd i media.
Ja hälften av barnen dog under samsovning. Men inte under det som är känt som säker samsovning. Till The Guardian säger Peter Fleming att budskapet i rapporten är att man inte ska dricka alkohol, röka eller ta droger om man samsover.
Avråder man föräldrar från att ha barnet hos sig i sängen kan det medföra andra risker. Kanske man då tar upp barnet ur sin egna säng för att amma det på natten, går och sätter sig i soffan och somnar där tillsammans med barnet. Föräldrarna till två av barnen som dött i plötslig spädbarnsdöd i studien berättade att de avråtts från att ha barnet i vuxensängen men inte insett risken att somna med barnet i soffan.
Det står förvisso i Flemings och de andras rapport att den säkraste platsen att sova på är egen säng (cot på engelska) bredvid förälderns säng. Det har den brittiska organisationen FSID, som vill förebygga plötslig spädbarnsdöd, tagit fasta på i sin rådgivning. Men de nämner inte nästa stycke i rapporten, där det står att det inte är säkert att man generellt kan avråda från att dela säng med barnet utan att ett förenklat budskap kan göra skada. Föräldrar behöver ge sina barn mat på natten, ibland många gånger, och om vi demoniserar föräldrasängen kanske de väljer soffan i stället. Det är bättre att varna för de speciella omständigheter där samsovning kan medföra risker, konstaterar rapporten. FSID anser att detta är för komplicerat för föräldrar att ta till sig.
Hälften av barnen i studien dog i egen säng, hälften dog i föräldrasängen*. Det fanns starka samband mellan osäker samsovning och död i föräldrasängen - förälder som rökte, hade druckit alkohol eller tagit droger (antar att även t ex sömnmedel ingår i det brittiska ordet "drugs" som används i The Guardians artikel) eller som samsov med barnet i en soffa, ett par av dem alltså uppskrämda ur en såvitt vi vet säker samsovningsmiljö alldeles i onödan. Den andra hälften av barnen dog i egen säng.
Medan jag har skrivit det här har det droppat in mejl i inkorgen. I ett står det:
Är det inte bättre att arbeta för att föräldrar låterbli att dricka och röka (och ta droger) än att rakt av hävda att samsovning är farligt?
Det skulle jag också gärna vilja veta!
Marit Olanders
onsdag 14 oktober 2009
Kräkningar hos spädbarn
Kräkningar i spädbarnsålder är så vanliga att det brukar betraktas som fysiologiska. Med detta menas att spädbarnskräkningar är en av livets naturliga företeelser. Hos spädbarnet är den övre magmunnen omogen och sluter inte tätt. Då pressas maten lätt upp i matstrupen efter att barnet ätit och kommer upp som en kräkning. Ibland är kräkningen blodtillblandat, vilket oftast beror på att barnet fått i sig blod från sår på bröstvårtan. Om barnet fortsätter att gå upp i vikt trots kräkningarna behöver man inte ägna företeelsen någon uppmärksamhet utöver ett evigt tvättande. Om barnets tillväxt påverkas kan man dock bli tvungen att vidta åtgärder.
Ju oftare barnet äter desto färre brukar kräkningarna bli. Magsäcken klarar ofta av att härbärgera små mängder. Man kan gärna amma barnet innan hon eller han ens visat vilja att äta. Ju oftare desto bättre, kanske varje timme eller oftare. Om barnet inte ammat på ett par timmar kan man amma i några minuter, sedan hålla barnet upprätt en stund och sedan fortsätta i några minuter till o.s.v. När barnet ammat klart kan man gärna hålla honom eller henne i famnen upprätt en lång stund så att barnet lättare ska kunna behålla mjölken.
Om mamman samsover med barnet underlättas de täta amningar på natten och en bärsele eller bärsjal kan vara ett smidigt sätt att hålla barnet upprätt dagtid.
tisdag 13 oktober 2009
Ammade spädbarn behöver inte rapas
Eva-Lotta Funkquist
måndag 12 oktober 2009
Vad är att amma länge?
Eva-Lotta Funkquist
Intervju med Gabrielle Palmer
söndag 11 oktober 2009
Alariks födelse
har vi
en natt av kärlek, närhet och sensualism
bakom oss
värkarna tilltar
jag vill hem
papper, klädbyte, toalettbesök
jag vill hem
äntligen en säng
Lasses ena hand i min
den andra
masserande min rygg
vi hittar varandra
vi andas
vi hittar Signe, vår barnmorska
hon får oss att känna
att det är vi
som har ett arbete framför oss
timmarna går
Lasse kämpar och svettas
jag kämpar och njuter
det känns nästan för bra
när Signe signalerar
att det börjar bli dags
för mig att krysta
jag vill inte lämna sängen
försök på knä säger Signe tyst
sittande på huk
med Lasse som stöd
föder jag fram
vårt barn
jag tar barnet
lägger det på magen
mellan mina bröst
Lasse håller om oss
ingenting existerar
bara vi tre
efter flera timmar
byter vi rum
Lasse bor kvar på BB
vi börjar sakta lära känna
vår son
och jag känner
att vi aldrig har gjort
någonting så mycket tillsammans
som att föda barn
Lena Haglund ur Hogg, B. m.fl. Att föda på kvinnans villkor, erfarenheter från Ystads BB, 1988
lördag 10 oktober 2009
När mina barn var små skyddade amning mot allergier
Det var inte på något sätt våra allergier som avgjorde hur länge jag ammade. Mina barn är nästan stora nu. Faktum är att ingen av dem är allergisk. Jag vet att det är fel, men jag kan ju inte låta bli att tro att det har med amningen att göra. Någon gång när mina barn är vuxna kanske det visar sig entydigt att amning faktiskt skyddar mot allergier.
Vad skulle kunna fungera som giltigt skäl att amma längre än normen idag? Jag och barnens pappa har ju så lågt IQ, vet du, kanske inte känns så tilltalande. Cancer, diabetes hjärt- och kärlsjukdomar, blodförgiftning eller fetma? nja... Men öroninflammationer. Jag och barnens pappa var ju öronbarn, vet du. Den känns lagom.
Eva-Lotta Funkquist
fredag 9 oktober 2009
Vad hjälpmammor får för frågor
- såriga bröstvårtor (var noga med tillräckligt stort tag, uppsök en amningsmottagning för fysisk hjälp med taget) Läs mer här
- önskan om att minska på tillägg och komma tillbaka till helamning (amma oftare, använd bröstkompression, liknande svar här)
- barnet, 6 mån, hade börjat äta så mycket fast föda att det trängde ut amningen mot mammans önskan (här lyssnade jag mest)
- barn som börjat i barnomsorg ville amma hela nätterna (nej du måste inte ge napp om du inte vill, testa att låta barnet somna med er i soffan i stället för att sitta vid dess säng i timtal för att försöka natta förgäves)
- slutat amma för ett tag sedan, bröstet spänner och det har kommit en knöl (testa att mjölka ut eller återuppta amning, blir det inte bättre så sök vård)
När Agnes Wold pladdrar på avslöjar hon sin okunnighet
Kära Agnes, det finns många barnmorskor som forskar om amning i Sverige. Förmodligen fler än läkare. Barnmorskor har så mycket forskningsmetodik i sin utbildning att läkarstuderande brukar bli avundsjuka. Barnmorskor har kompetens att avgöra vad som är vetenskapligt riktigt. All forskning innehåller slutsatser som så småningom visar sig vara felaktiga. Det tar tid innan sjukvården tar till sig felaktigheter. Där är amningsforskning inget undantag.
Det finns svenska barnmorskor som forskar om amning och som har blivit världsnamn. Jag har varit på en konferens där en framgångrik läkare och forskare sa till den svenska publiken:
-You have Ann-Marie Widström, I wish she was from my country.
Om Agnes hade läst den forskning som finns om amning skulle hon väl rimligtvis veta det. Att läkare blir provocerade av att annan vårdpersonal forskar framgångsrikt är ingen nyhet. Sjukvården är en hierarkisk och patriarkal värld. Det sorgligaste med historien om Agnes tycker jag är att hon har fått priset Tora-Taggen för att hon skulle ha vara en "feministisk forskare vars forskning bedöms irritera den patriarkala ordningen". Så är det inte alls med Agnes uttalanden om amning. De passar alldeles som handen i handsken in i den patriarkala ordningen.
Eva-Lotta Funkquist
torsdag 8 oktober 2009
Bröstmjölksersättning ökar (nog) inte risken för allergier
Bloggare på bjudresa hos Nestlé
I Amningsnytt nr 4/00 skrev vi om en mamma vars barn hade fått salmonella. Mamman misstänkte den bröstmjölksersättning som barnet, som inte ammades, fick. Barnet, som var tre månader vid insjuknandet, fick blodiga diarreer och hölls isolerat från andra barn i flera månader. Företaget som tillverkade ersättningen nekade till anklagelserna om salmonella (men medgav att en förpackning drickfärdig ersättning som mamman skickat tillbaka var otät och hade blivit "sur") och skickade reklamprylar med företagets logotype på. Mamman blev mest arg över att de inte tog henne på allvar så den gången slog present-knepet fel.
För det mesta fungerar det, och även om vi inte tänker på det så påverkas antagligen tillräckligt många av oss i positiv riktning, eftersom det fortsätter. Därför finns det inskrivet i WHO-koden att producenter av bröstmjölksersättningar, nappflaskor och flasknappar inte får ge småprylar eller förmåner mer logotyper eller företagsnamn på till sjukvårdsanställda. Det kan vara pennor, postitblock eller luncher.
Även vi som jobbar inom media är tacksamma mål för företagens ansträngningar. Amningsnytt är inget undantag. Under de senaste åren har det kommit necessärer, en bröstpump, böcker, blöjor, nappar och diverse inbjudningar till pressfrukostar och liknande, alltid med ett följebrev om företaget och dess produkter bifogat. Jag brukar be dem köpa annonser i Amningsnytt i stället (om det inte är produkter som omfattas av WHO-koden) men det vill de aldrig. Jag ska inte neka till att jag använder en del av grejorna, eller ger bort till goda vänner, men å andra sidan har jag inte skrivit om dem.
Nestlé är ett av världens fyra mest bojkottade företag eftersom det allt sedan 1970-talet ertappats med oetisk marknadsföring av spädbarnsmat som stör amningen. Kanske är det för att bättra på sitt rykte som Nestlé slog på stort och bjöd in 20 föräldrabloggare till företagets huvudkontor i Kalifornien. En av bloggarna rapporterar förtjust om hur hon får laga mat med företagets kock och träffa en fitnessexpert, allt medan Nestlé ser till att man och barn därhemma förses med mat. Så lätt går det att gå från oberoende till köpt, och mista sin trovärdighet.
onsdag 7 oktober 2009
Amningsnytt 3/09 ute nu!
• AMNINGSHETS ÄR INGET NYTT
• PAPPASTÖD = MER AMNING OCH MER PAPPALEDIGT
• VIKTEN AV BRA TEKNIK
• AMNING I IRAN
• AMNINGEN SOM LÄKER
och mycket mer
Amningshets är inget nytt
”Det bör därför vara varje moders oavvisliga plikt att göra sitt yttersta för att själv uppamma sitt barn.”
Varje mor har förmågan att ge di ... [och] skall därför ge bröstet för barnets skull. Det måste vara en ofrånkomlig regel att aldrig sluta med bröstet de första 6 månaderna” .
Så kunde det låta i böcker om barnuppfostran under 1900-talet. Att amningen framställdes som en plikt snarare sänkte motivationen än höjde den bland mödrarna. Läkarnas stelbenta regler om amning efter klockan och på begränsad tid gjorde amningen svår för många och omöjlig för några. Dessutom skyllde man på offret, mödrarna, när råden inte ledde til mer amning, utan mindre.
Elisabet Helsing, norska Ammehjelpens grundare, skildrar amningens historia i Norden de senaste 100 åren.
Pappastöd ger mer amning
Som nybliven pappa är det lätt att fastna i frustration över att inte kunna amma. Om pappor deltar i pappagrupper där de får stöd i att vara lyhörda för sina barns signaler och hitta andra sätt att umgås med dem än genom amning ammas barnen längre. Det visar en utvärdering av projektet Pappa på riktigt i Stockholm som pågick från 2003 fram till 2007. Det visade sig också att färre män som gått i pappagrupp skilde sig från sin partner , jämfört med rikssnittet. De tog också större del i den praktiska vården av barnet, som att stanna hemma och vårda sjuka barn, men framför allt var de mer föräldralediga än pappor i genomsnitt.
Vikten av bra teknik
Amningsteknik som inte är tillräckligt effektiv kan göra att kvinnor avslutar amningen tidigare. Även användning av napp under barnets första vecka kan innebära kortare amning totalt sett, visar en ny dansk studie.
Amning i Iran
Sverige och Norge brukar sägas ha Västvärldens högsta förekomst av amning. Bägge länderna har dock långt kvar till Irans amningsstatistik. Eller vad sägs om 90% ammade barn vid ett års ålder och 57% vid två år?
Iran har de senaste 20 åren arbetat aktivt för att öka amningsförekomsten, för att förebygga sjukdom och död bland spädbarn samt förbättra spädbarnshälsan generellt.
Amningen som läker
Om hur amning hjälpa en att hitta rätt i sitt eget föräldraskap.
DESSUTOM I AMNINGSNYTT 3/09:
• Hjälpmammerollen — en skola i ödmjukhet
Intervju med Karin Sutare
• Amningsord
Stämmer det att barn säger ”näh” när de vill till bröstet?
•Utebliven amning ökar risken för astma
• Ökad psykisk sårbarhet tiden efter förlossningen
• Amning är politik - recension av The Politics of Breastfeeding
Beställ ditt eget ex av Amningsnytt på amningsnytt@amningshjalpen.se
http://amningsbloggen.blogspot.com/
tisdag 6 oktober 2009
Amning och jämställdhet svårast för lågavlönade
En del av det som tas upp är de rekommendationer de statliga myndigheterna har om helamning i 6 månader och delamma i minst 1 år och att det omöjliggör att dela föräldraledigheten lika.
Men hur ser det egentligen ut?
För det första så betyder delamning att mamma och barn ammar ibland, kanske mycket, kanske lite, kanske inte ens varje dag, när barnet blir större. Så när barnet delammas finns inga egentliga hinder för mamma och barn att vara ifrån varandra under arbetstid och kanske emellanåt för resor mamman gör i jobbet på några dagar.
För det andra så har svenska föräldrar möjlighet att utan någon som helst diskussion eller rätt från arbetsgivaren att opponera sig, vara hemma tills barnet blivit 18 månader. Detta med eller utan ersättning. Är barnet över 18 månader behöver föräldern ta ut föräldrapenning för att få vara hemma.
18 månader delat på 2 är 9 månader var. Men — och det är viktigt— man kan inte ta ut full ersättning alla de månaderna. Om plånboken tål det är det inga problem att helamma i 6 månader trappa ner amningen till en delamning som gör att pappan kan vara hemma från lillkottens 9 månadersdag.
Om man behöver få som minst 90-kronorsdagarna med i ersättningen, så kan man vara hemma 480 dagar. Det är 16 månader. Fortfarande har man 8 månader var och 2 månader på sig att trappa ner från helamning till delamning på en nivå att mamman kan vara borta och det går för många, kanske de flesta.
Om man har det lite tajtare ekonomiskt, så att man inte kan klara sig med mindre än att man har högsta ersättningen 7 dagar i veckan under den tid man är hemma, då har man 390 dagar att dela på. Vilket blir 6,5 månad var. Här börjar det faktiskt bli kärvt. Om barnet helammas till 6 månader är 2 veckor en kort tid att komma ner i en nivå där pappan kan vara hemma helt utan att barnet får bröstmjölk någon gång under dagen. För den som vill kan det förstås gå att ordna. Mamman kan kanske amma barnet på lunchen, eller på jobbet pumpa ur mjölk som pappan ger dagen efter. Men riktigt lika enkelt blir det ju inte att dela lika.
Det är fullt möjligt att ge barnet enbart bröstmjölk även om man börjar jobba redan under helamningsperioden. Det går att få igång urmjölkning och mjölka ur på pauser på jobbet och sedan låta pappan eller den som är hemma med barnet ge den mjölken dagen efter. Enligt förhandsuppgifter jag fått kommer nummer 4/09 av Amningsnytt att handla om att börja arbeta under helamningsperioden.
I praktiken är det många barn som självmant eller påhejade av vuxna smakar mat redan tidigare och som gillar det. Då ammar de förstås inte efter rekommendationen, men är kanske lyckligast som de gör. Är barnet moget för mat så är det! Då kan det gå problemfritt att kombinera en kortare lika delad föräldraledighet med amning.
Men det är också så att en del barn faktiskt inte är det minsta sugna på mat vid 6 månaders ålder, utan vill vänta till 8 eller t o m 10 månader innan de börjar äta med större aptit. Med ett sådant barn har man det oavsett rådande rekommendationer lite svårare att dela lika på en föräldraledighet som varar till 18 månaders ålder och definitivt om den bara kan vara tills barnet är 13 månader.
Som jag ser det blir detta att kunna kombinera amning och jämnfördelning av föräldraledigheten en inkomstfråga. Med en låg inkomst, för att man inte hunnit etablera sig på arbetsmarknaden eller för att ens yrke är lågavlönat, så kan det bli svårt. Men med en hög inkomst kanske man kan snåla med föräldraledighetsdagarna och vara ledig i 2 år sammanlaggt och då inte ha några problem alls.
I Amningshjälpen gäller det att vara lyhörd för vad familjerna vill, vad de kan, och hur deras livssammanhang ser ut. Sedan kan vi stötta varje familj att hitta den väg genom detta som passar just dem bäst. För vissa flyter det på utan problem, för andra är det bästa att börja med mat eller ersättning tidigare än 6 månader och för vissa är det bästa att inte dela jämnt på föräldraledigheten.