onsdag 6 april 2011

Att föda på kvinnans villkor (1)Av Eva-Lotta Funkquist

Förlossningsvården är en teknisk och medicinsk värld, sprungen ur sjukvårdens hierarkiska och patriarkala struktur. Kanske är det inte den bästa miljön att hälsa ett nyfött barn till världen i. Många föreetelser inom förlossningsvården påverkar troligtvis kvinnors beslut kring amning utan att varken kvinnan eller omgivningen är medveten om det. Det här är fortfarande ett outforskat område. Ovan en reklambild på en förlossningssäng för den svenska marknaden. Texten till bilden lyder:

■ Alla funktioner elektriskt manövrerade
■ Hög medicinsk säkerhet
■ God komfort
■ Bra ergonomi för personalen
■ Praktiska tillbehör

Att föda på kvinnans villkor, är det ens möjligt i en sådan säng? Och om kvinnan inte får föda på sina villkor, påverkar det hennes förmåga att möta ett hjälplöst barn?

8 kommentarer:

Jonna sa...

God komfort?! Jämfört med vad?

Hillalilla sa...

Förlossningssängen var fruktansvärd att ligga i. Madrassen var så hård att jag fick ont i kroppen. Sen var inte sängarna på bb nått bättre, den sista natten kunde jag inte gå och lägga mig för att hela kroppen var så öm och det blev värre varje gång jag låg i sängen.

Cocco sa...

Innan min plutt föddes så låg blixstilla(annars dippade hjärljuden) i en säng på förlossningen i 3-4 timmar. Efter ca 2 timmar ringde jag på klockan och sa att jag kan inte ligga här i den här sängen. Jag har inte ens värkar men jag tror min rygg ska gå av.
Då kom hon med en bättre säng. Att man inte ens kan ligga några timmar i sängen utan att få ont säger en hel del om hur fruktansvärt obekväma de är. Men å andra sidan så är det väl för att de bekväma lätt blir förstörda om vattnet går i sängen eller så.

Linda sa...

Tankarna vandrar snarare iväg mor tvångströjor och liknande.

Unknown sa...

Jag tror att det kan vara skillnad kvinnor emellan hur förlossningen påverkar kvinnans förmåga att ta emot ett hjälplöst litet barn. För mig själv har det varit stor skillnad mellan att få bestämma allt från början till slut jämförelsevis med att låta barnmorskan och sjukhusrutiner få styra födandet. Jag önskar att alla kvinnor fick möjlighet att uppleva hur det är att helt själv få ta upp/emot sitt nyfödda barn vilket är omöjligt när man är i ligg/halvliggande läge i en förlossningsäng...

Heidi sa...

Behöver man ens en säng för en normal förlossning? Man ska ju inte sova--- däremot mjukt underlag- madrass!

Lisa sa...

Jag är tacksam för både förlossningssäng och vårdpersonal. När min son äntligen kom ut var jag så utmattad att jag inte hade kunnat ta emot honom på egen hand. Jag orkade inte ens titta på honom utan låg bara och höll honom så att han inte skulle ramla ur sängen. Barnmorskan hjälpte mig att lägga honom till bröstet, det hjälpte säkert till att ge en god start på amningen.

Självklart är det bäst att alla kvinnor får föda på sina egna villkor, men sjukhusrutiner och utrustning behöver inte vara något negativt.

Heidi sa...

Fast så enkelt är det inte alltid. Ibland är det faktiskt sjukhusrutinerna som orsakar en utdragen förlossningen och hindrar ett normalförlopp. Detta kan resultera i en utröttad mor som då tror att hon aldrig klarat det utan personalen. Det är ju även så de flesta reagerar på handgriplig amningshjälp. De vet inte alternativet, och då tror de att de aldrig gått annars. Men det finns andra sätt att hjälpa utan att ta ifrån kvinnan hennes tro på sin egen förmåga.