torsdag 7 april 2011

Att föda på kvinnans villkor (2)

Av Eva-Lotta Funkquist

Dagens Nyheter visade bilder på när Albin kom till världen. Jag tyckte att mamman objektifierades. Några läsare blev upprörda och en kommentator skrev:

Vad gäller objektifiering så ser jag tusen gånger värre saker varje dag (räcker med att slå på valfri reklamfinansierad tv-kanal) så jag kan verkligen inte förstå hur detta kan uppröra.

Jovisst, men är det inte så att världen hänger ihop? Om man värnar kvinnans villkor i förlossningssituationen så kan positiva ringar spridas till andra områden och hejda objektifieringen av kvinnan på andra områden.

Jag hörde en gång en företagare berätta om sin nystartade privata mödravårdscentral. För att spara pengar letade hon efter en begagnad gynekologisk undersökningsstol på blocket. Hon hittade en, men säljaren svarade: "tyvärr den är såld; till porrindustrin".

Många nyblivna mammor vittnar om att då barnet ska amma så får de "handgriplig hjälp" på BB. Personalen drar i kvinnans bröst och trycker barnet till bröstet. Både kvinna och barn brukar tycka att det här är obehagligt och för en del kvinnor leder det här till att de väljer att inte amma alls. Och för en del barn leder det här till att de väljer att inte amma alls.

Att man tar sig rätten att ge "handgriplig hjälp" kan kanske ses som ett resultat av förlossningsvården objektifiering av kvinnan. Ett förhållande som tyder på det är att det inom neonatalvården, där man ju också ger mycket amningsstöd, inte alls verkar ha samma tradition av att ge "handgriplig hjälp". Mamman vårdas oftast inte på neonatalavdelningen (utan endast barnet) och det verkar som om detta hejdar personalen från, så att säga ta sig rätten, att ge "handgriplig hjälp".

1 kommentar:

Lotta sa...

Måste helhjärtat instämma ang. neonatalvården och amning. Min dotter las in på neonatalen för infektion efter ett dygn på BB. Vilken fantastisk hjälp med amningen vi fick! 100% respektfullt. De verkade ha en gemensam linje för alla sa samma. De satt bredvid och tittade, hjälpte mig göra små justeringar i läge, svarade på alla mina frågor, stödde mig i MIN vilja att försöka lära mig amma.

Jag tror inte vi hade lyckats komma igång med amning utan den hjälpen; jag var i dåligt skick efter inre blödning + operation efter förlossningen, jag var redan innan tveksam till om jag skulle kunna amma, och det gjorde sjukt ont i början (har alltid haft superkänsliga bröstvårtor).

Önskar att alla BB kunde ha råd att göra detsamma!