Av Eva-Lotta Funkquist
I en studie i England ville man jämföra mammors skäl till att inte amma med sjukvårdspersonals uppfattning om vad mammor hade för skäl. Sjukvårdspersonalen beskrev flera olika skäl till att mammor inte ammar, t.ex. bristande stöd, brist på kunskap och brist på professionell hjälp då problem uppstår. Mammornas svar var ett eko av personalens, och författarna drar slutsatsen att sjukvårdpersonal har en förståelse för varför kvinnor väljer att inte amma. Personalen uttrycker en vilja att ge mer stöd, men framhåller samtidigt att bristande resurser gör det svårt. Klicka på rubriken om du vill se artikeln.
2 kommentarer:
Såg en dokumentär om amning här om dagen. En brittisk reporter reste runt i england för att ta reda på om bröst verkligen var bäst. Hon träffade bla unga mammor i 20-årsåldern. En av dom unga mammorna valde att inte amma sitt barn och när reportern frågade varför så svarade hon att "Man gör helt enkelt det man ser andra göra..."
En annan sak som var intressant i ovan nämnda dokumentär var att någon av mammorna nämnde hur vårdpersonalen pressar mammorna till att amma och att detta skapar protest hos många mammor. De slutar amma eller väljer att inte amma alls i protest mot den enorma påtryckning de får av sjukvårdspersonalen här i england.
Även en granne till mig sa samma sak när jag frågade om amning här i England.
Reportern i dokumentären intervjuade en sakkunnig som jobbar proffessionellt med amning och frågade hur det kan komma sig att så få ammar sina barn här i England. Han svarade bland annat att det är inte inne att amma och att samhället är inte uppbyggt så att mammor ska kunna amma. Mycket intressanta aspekter tycker jag...Många mammor börjar jobbar redan när barnen är några få veckor gamla eller senast efter någon månad. Det är relativt få som är hemma med sina barn upp till småbarnsåren här i england, jämfört med Sverige (vad jag förstått).
Skicka en kommentar