tisdag 19 april 2011

Time out?

Av Marit Olanders

Forumet Familjeliv och dess så kallade amningsexpert har kritiserats, både av mig, andra bloggare och Amningshjälpens styrelse. Kritiken gäller att experten sponsras av ett företag som marknadsför och säljer nappflaskor (Avent), vilket är klart olämpligt eftersom de tjänar på att barn inte ammas och även kan vara i strid med artikel 8.2 i WHO-koden. Dessutom, och kanske så mycket mera tragiskt eftersom den drabbar hjälpsökande mammor direkt, att råden var bristfälliga eller rentav felaktiga. Man kan inte ge råd om såriga bröstvårtor utan att nämna betydelsen av att banret har tillräckligt stort tag. Man kan inte uppmuntra en mamma med spända överfulla bröst att fortsätta att dra ner på amningen. Och man kan inte tidbegränsa amningarna när banret misstänks suga ineffektivt.

Idag möts man av beskedet på Familjeliv att experten är åter den andra maj. Det verkar alltså som om hon har tagit en time out. Det är säkert bra. Nu återstår att se vad som väger tyngst för Familjeliv, trovärdigheten och gott samvete för att de kan ge sina brukare bra amningsråd som hjälper dem att få den amning - eller amningsnedläggning - de önskar, eller pengarna från en annonsör som har allt att vinna på att kvinnor inte ammar.

Dessutom undrar vi på Amningsbloggen om Familejliv är rädda för debatt. En tråd på Famileliv, som varnade för "amningsexpertens" råd och rekommenderade andra att vända sig t ex till Amningshjälpen i stället, togs bort. Varför, Familjeliv?

5 kommentarer:

Susanna sa...

Pessimisten i mig säger att pausen är till för att det hela ska blåsa över. Familjeliv hoppas nog på att allt fallit i glömska när amningsexperten återkommer.

Unknown sa...

Togs det ifrågasättande inlägget bort? Det var ju lågt? Man måste väll få ifrågasätta? Eller fick den som skrev inlägget till angrepp mot personen? Så uppfattade inte jag det...

Marit Olanders sa...

Nej det var inget personangrepp, det handlade om sakfrågan.

Ylva Hvarfner sa...

Hej!
Jag skriver med anledning av din fråga ovan: Nej, vi på Familjeliv är inte rädda för debatt. Vi välkomnar tvärtom debatt och dialog. Det är därför som vår chefredaktör ringde er vice ordförande igår för att diskutera kritiken mot nämnda expert. Vi har också i mail till både er och ett par medlemmar på Familjeliv lovat att gå till botten med denna kritik, vilket vi just nu också gör. Vi kommer återkomma till er i denna fråga.
Vad gäller specifikt frågan om tråden som togs bort på Familjeliv: Den kritik som framförs mot våra experter på ett sakligt sätt mot personen i dennes yrkesroll ligger alltid kvar i forumet. En tråd avseende amningsexperten har dock plockats bort, i enlighet med våra regler, då våra moderatorer gjorde bedömningen att det handlade om personangrepp (experten uppgavs i tråden vara nedlåtande i sina svar).

Hoppas det är svar på din fråga. Har du ytterligare frågor är du varmt välkommen att kontakta mig.

Bästa hälsningar

Ylva Hvarfner
VD
Familjeliv Media AB

Marit Olanders sa...

Tack för sitt svar Ylva! Vad bra att ni tar frågan på allvar. Jag hann läsa tråden i fråga innan den togs bort men sparade tyvärr inte den. Jag minns inte trådstarten som nedsättande. Mitt intryck handlar mest om att trådstartaren - med rätta - varnade för den så kallade experten och rådde andra att vända sig till Amningshjälpen i stället.