lördag 23 april 2011

Pejorativa ord och amning

Av Eva-Lotta Funkquist

Gunde Svan är en av världens bästa skidåkare genom tiderna. Som de flesta framgångsrika människor var han mycket noggrann med detaljerna. Han vägde t.ex. stavspetsarna, omdesignade dem och tjänade ett gram per skidspets. Om du lyfter en stav 10 000 gånger kanske även ett gram innebär sekunder i skillnad? Gunde var bättre förberedd än alla andra. Det gjorde honom lugn, han hade råd med misstag.

Häromdagen såg jag ett program med och om Robyn. Hon är också noggrann med detaljerna. I programmet försvarade hon sig:

- Det händer ju då och då att någon av scenmänniskorna faktiskt har förbisett just det där jag frågar om.

- Du har kontrollbehov, konstaterade reportern.

- Ja svarde Robyn jag är ett freak, ett kontrollfreak.

Gunde = noggrann med detaljerna, Robyn = freak

Är det inte så att hängivenhet gärna ses som något positivt då den utövas av män, men lätt som något självdestruktivt och för omgivningen besvärande då den utövas av kvinnor.

Kan det här också vara anledningen till att det så ofta sätts pejorativa omdömen på Amningshjälpen och Amningsbloggen. Fanatism och fascism är är ord som då och då dyker upp i kommentarerna på bloggen och jag brukar tänka: skulle det någonsin kommenteras så här om bloggen skrev om ett utpräglat manligt intresse?

7 kommentarer:

Marit sa...

Fast det där med fascismen är väl stendött och fanatismen för en väldigt tynande tillvaro. Inte sägs det ofta.Jag lade njyss på efter att ha pratat om barnets tag med en mamma som tyckte vi i Amnignshjälpen var fantastiska.

Liv sa...

Jag tror inte det handlar om huruvida något är manligt eller kvinnligt. Mer kanske innehållet i sig eller uttryck man använder sig av. Jag kan förstå att amningshjälpen klassas ibland som fanatisk amningsrörelse, speciellt när det kommer till argument som att amning skapar bättre anknytning mellan mor och barn jämfört med flaskmatning.
Sen är det nog också mycket okunskap som leder till att amningshjälpen får ryktet av att vara fanatisk. Folk kanske inte vet hur amningshjälpen jobbar, vad exakt föreningen jobbar med och för vad. Kanske är det någon inom amningshjälpen medlem/hjälpmamma (?) som har/har haft fanatisk syn på amning och då förgiftas hela föreningen av en enskild medlems fanatism?
Fanatiska tendenser finns det nog i vilken verksamhet som helst som jobbar för ett specifikt ändamål. Det man behöver se upp med är när dom fanatiska tendenserna börjar ta en form som utgör skada och lidande för människor.

Eva-Lotta sa...

Liv! Jag vet ju inte vilka argument du läst om amning och anknytning som du kopplar till Amningshjälpen... Ibland rapporterar vi forskning här på sidan, det är ju lite bakvänt att komma med fanatismanklagelser mot det. Jag vet inte att vi har argumenterat för anknytningsfrågan på något annat sätt och vi har då också lyft fram svårigheterna med denna sorts forskning. Fanatismanklagelser tycks komma fram lätt om man på något sätt lyfter fram fördelar med amning. Jo, jag tror det har med kön att göra...Kvinnans bröst är starkt sexualiserade i det västerlänska samhället och att argumentera för att bröst kan användas på något annat sätt än sexuell exploatering väcker starka känslor, tyvärr.

Liv sa...

Det är just det jag menar att när man tar upp det positiva med amningen så upplever säkert många det som att amningen skulle vara något absolut -> fungerar inte amningen så har man sabbat för sitt barn...det är ju mottagarens reaktion på information som spökar i dessa fanatismanklagelserna tror jag. Det kan vara surt att ta emot Amningshjälpens kunskap ibland. Har själv upplevt det svårt och jobbigt. Med det menar jag INTE att Amningshjälpen ska sluta sprida kunskapen om amning, tvärt om är det viktigt att kunskapen sprids. Men visst kan jag förstå att Amningshjälpen blir klassad som fanatisk rörelse av en del.

Marit Olanders sa...

Jag vet inte vad du menar med "Amningshjälpens kunskap". Har någon från Amningshjälpen tryckt på dig kunskap som du inte ville ha?

Amningshjälpens övergripande budskap är att stötta kvinnor i deras val. Amningshjälpen påverkar ingen att amma eller inte amma!

Det är inte heller i första hand Amningshjhälpen som är snabba att påtala "hälsofördelar" med amning (men föreningen blir ofta beskylld för det). Jag tycker att det snarare är personer (eller skrivna media) som inte kan förklara det praktiska som i stället börjar informera om hälsofördelar. Vi i Amnignshjälpen koncentrerar oss snarare på HUR man kan göra för att få amningen att fungera (eller avsluta den). Om du jämför Amningshjälpens broschyr "Sugen på livet" med andra trycksaker om amning till föräldrar så ser du att SPL skiljer ut sig genom att berätta om HUR. Även onm delamning, amningsavslut och flaskmatning.

Anonym sa...

Liv och Marit! Fast jag förstår hur Liv menar. Vi får lätt dåligt samvete i det västerländska samhället för allt möjligt. Beror inte det rätt mycket på vårt individualiserade samhälle. Om vi har gjort något är det ett VAL vi gjort. Jag har en känsla av att en havererad amning på 1800-talet (eller tidigare) inte väckte lika mycket skuldkänslor som idag (nu kanske jag är ute och cyklar, jag vet), trots att en havererad amning då var ett hot mot barnet liv. Jag tror att kvinnan då inte såg det som ett val hon gjort, utan mer såg till de omständigheter som ledde fram till faktum...
Hälsar Eva-Lotta

Liv sa...

Eva-Lotta, det är just det dåliga samvetet jag vill åt i mina inlägg. Och även skulle jag lägga till förvirring och kanske till och med osäkerhet och kaos. För att förtydliga: Jag tex använde amningsnapp med första barnet de första 1.5månaderna. När jag sen av en hjälpmamma (i förbifarten mitt i en diskussion) fick höra att amningsnapp inte alls behövs pga indragna bröstvårtor så kände jag mig väldigt vilsen. Informationen var viktig men i stunden skapade det kaos i mig. Sen när jag väl fick mitt andra barn hade jag kunskapen och då såg jag ju att indragna bröstvårtor är inte i sig ett problem. I det skede när jag fick informationen om amningsnapp från hjälpmamman så var mitt första barn två år och jag hade inte använt amningsnappen sen barnet var 1.5 månader. Men ändå skar det i mig att någon visste mer än mig. Skulle jag använt amningsnapp så skulle nog jag tagit riktigt illa upp då jag är en enormt känslig person. Jag skulle nog haft väldigt svårt att ta till mig den informationen.

Jag har varit medlem i Amningshjälpen (är inte det längre dock) och blivit själv anklagad över att vara fanatisk just pga min syn på amningen och den kunskap som jag spred via amningshjälpen. Och jag har fått slängt rakt upp i ansiktet att amningshjälpen är en fanatisk rörelse. Där håller jag inte med den personen som uttalade sig om det, men jag kan FÖRSTÅ att hon tycker det.