lördag 16 april 2011

Råd som sabbar amning

Av Marit Olanders

Hur bemöter man en kvinna som väntar sitt andra barn, som hade en första amning med såriga bröstvårtor och smärta, som slutade efter fyra månader varav tre med smärtsam amning och som nu blir gråtfärdig när hon tänker tanken att amma igen?

Att det är något med barnets tag som i de allra flesta fall leder till sår är allmänt känt bland amningsrådgivare. Att passivt hoppas på att det kommande barnet suger "snällare" är inget en amningsrådgivare med hedern i behåll skulle kläcka ur sig. Men på Familjeliv är det okej. Dessutom råder den självutnämnda experten mamman att härda bröstvårtorna inför förlossningen, något som inte heller är ett dugg verksamt mot sår. Får barnet inte ordentligt tag om bröstet, t ex genom att det ligger för långt från bröstvårtan, ligger snett i förhållande till bröstvårtan, inte får tillfälle att öppna munnen ordentligt eller det är något med barnets mun, som kort tungband eller högvälvd gom som gör amningen smärtsam, så hjälper inte all härdning i världen. Jag läser expertens råd uppifrån och ner och det här är vad jag hittar, i tur och ordning:

En annan mamma skriver till experten eftersom hon är orolig att få mjölkstockning då hon har dragit ner på amningen och brösten spänner på nätterna. Här går experten igång och vill att barnet ska sova i egen säng. Hon lyssnar överhuvud taget inte på mammans högst befogade oro för mjölkstockning. En av de vanlgiaste frågorna till oss hjälpmammor gäller just kvinnor som dragit ner på amningen för snabbt och har mjölkstockning med smärta och feber. Är det något mamman INTE ska göra i det läget så är det att fortsätta att dra ner på amningen, brösten måste få tillfälle att ställa in sig på mindre mjölkproduktion.

Nästa mamma har långdragna amningar och hon misstänker själv att amningen inte är särskilt effektiv. Experten går dock inte vidare med detta utan föreslår helt huvudlöst att mamman ska begränsa amningarna till tio minuter. Hon ser amningen som enbart mat och nedvärderar barnets snuttande vid bröstet. Vad värre är, att om barnet har en ineffektiv sugteknik så kommer det inte att hinna få i sig tillräckligt med mjölk om det tas från bröstet efter för kort tid. I "snuttandet", eftersugfasen, får barnet kontinuerligt i sig små mängder gräddig eftermjölk som det uppenbarligen behöver.

Mamman därefter är ambivalent till amningen. Hon känner sig ledsen och nedstämd över att hon inte räcker till för båda sina barn. Hon avfärdas helt ologiskt med ett "klart du ska amma". en månad till, då hon kan börja med "lättgröt". (VAD är det???)

Nästa fråga gäller också oro för mjölkstockning och mamman får rådet att "tömma" brösten.

Och så håller det på. Någon har ställt frågan på vilket sätt damen är expert och visat på ett antal myter som experten sprider vidare i sina svar, såsom att mjölken är tunnare på kvällen, tips om nappflaska utan att berätta om riskerna samt att mjölkstockning orsakas av kyla. Experten hävdar att dessa saker visst stämmer och avfärdar frågeskrivaden med att det skulle vara "trender". Hon hävdar på flera ställen att nappflaska inte stör amningen, i alla fall inte om man har rätt nappflaska, undersförstått Avents förstås eftersom det är Avent hon representerar. en stor annons från Avent ligger bredvid alla frågor till experten. Frågeskrivarens berättigade kritik avfärdas som ett påhopp. vi får i ala fall veta att experten varken har IBCLC-examen eller har gått kursen på 7,5 hp i amning och bröstmöjlk som ges på flera lärosäten i Sverige.

Experten viftar gång på gång bort funderingar kring att nappflaska skulle störa amnignen med argumentet "hur skulle de för tidigt födda klara sig då?" Ett helt obegripligt argument eftersom många mammor till för tidigt födda barn avslutar amningen i förtid eller inte kommer igång alls.

Experten har också mage att hänvisa till Amningshjälpen. Hon skriver att hon "deltar i rundbrevet som amningshjälpen skickar ut". Vi i Amningshjälpen förstår inte vad hon menar. Är det e-postlistan Amningslistan som avses? Den är i stort sett stendöd sedan många år.

Som barnmorska bör experten förhålla sig till WHO-koden om marknadsföring av bröstmjölksersättning och nappflaskor. I artikel 4.2 står bland annat att man ska upplysa mödrar om "den negativa effekten på amningen när man börjar med delvis flaskuppfödning". man ska alltså inte svänga sig med dåliga argument om för tidigt födda. WHO-koden reglerar också hur anställda på företag skla bete sig gentemot föräldrar:

8.2 Personal som är anställd för att marknadsföra produkter som omfattas av denna kod bör inte i detta arbete bedriva utbildning för gravida kvinnor eller spädbarns- och småbarnsmödrar.

Läs mer om och av Familjelivs expert här. Sagogrynet väntar på svar från Familjeliv om hur de tänkte när de började med denna rådgivning.

13 kommentarer:

Andrea sa...

Jiiisus! Det känns nästan som om JAG skulle ge bättre råd och jag är inte utbildad alls inom amning.

Unknown sa...

http://www.familjeliv.se/Forum-3-38/m58458595.html
:)

Unknown sa...

Andrea, känner likadant. Skulle faktiskt själv kunna ge bättre råd. Visst har jag läst en massa skit och gått en massa konstiga råd osv, men detta tog nog priset. Bra artikel Marit. Blir lite fundersam på Amningshjälpenlistan som experten relaterar till...hon måste ha missförstått information totalt i så fall...

Anonym sa...

Upprörande! En så stor sajt bodre ta ett större ansvar för vilka "experter" de släpper in.

Ingrid sa...

Ja, jag undrade också vad lättgröt var. Hoppades på att du visste... :)

Marit sa...

KJag får en inre bild av något grötpulver med äppelsmak som fanns när jagt var liten på 70-talet, men vet inte om det stämmer.

Cocco sa...

Det är tragiskt att hon dessutom håller i amningskurser. Helt bisarrt är det.

Cecilia sa...

Bissart var ordet! :-o

Unknown sa...

Det står ju ingenting om amning i hennes presentation. På vilka grunder har man tagit in henne som amningsexpert? Pga att hon är barnmorska?

Unknown sa...

Ursäkta om jag börjar bli tjatig med mina kommentarer;) men jag tog en titt på amningsexpertens webbshop och hittade avdelningen "Allt för amning" där hon säljer ett och annat bra att ha inför amningen tex Nipplette - för indragna bröstvårtor...är en sån här produkt nödvändig för någon nybliven mamma? Barnet ammar ju inte genom att ta tag på bröstvårtan utan genom att ta tag om vårtgården och då spelar det ingen roll om man har indragna bröstvårtor eller inte?? Eller fick jag det helt om bakfoten under min tid inom amningshjälpen??? Nej, suck säger jag. Vad bra att någon klok tog och ifrågasatte amningsexpertens kunskapsnivå på forumet...

Anonym sa...

Bra skrivet! Har också läst råd av denna sk expert och häpnat över okunskapen.

Cecilia sa...

Jag är väldigt nyfiken på svar från den så kallade experten. Vilket "rundbrev" är hon med på? Vad har hon för expertkompetens inom just området amning?

Anonym sa...

Varje gång jag läser sådant här så är jag så ofantligt glad och tacksam för att jag fick hjälp av Amningshjälpen att få igång min amning. Vi har nu 16 månader av underbar amning bakom oss och förhoppningsvis lång tid till framåt! Bisarrt att man ska känna sig lyckligt lottad över att ha få RÄTT HJÄLP vad gäller amningen - och det av en helt ideel organisation. Med BB och BVC:s såkallade "hjälp" fick jag aldrig igång och skulle aldrig heller fåt t igång om jag fortsatt enligt deras "råd". Jag tycker synd om alla små spädbarn som missar den viktiga bröstmjölken för att det inte finns tillräcklig kunskap om amning ute i samhället.