torsdag 2 juni 2011

När barnet vill börja äta mer än bara mjölk

Av Eva-Lotta Funkquist

På förslag från en kommentator kan det vara så här enkelt:

1. Vänta in barnets egen förmåga att plocka i sig
2. Fortsätt att amma fritt
3. Erbjud mat utöver bröstmjölken på de tider resten av familjen äter - gärna av er egen

Jag vill nog gärna lägga till tre punkter till

4. Erbjud i första hand råvaror som kött, fisk, grönsaker, frukt, bär och ägg
5. Salta sparsamt
6. Erbjud då och då glutenhaltiga livsmedel medan du fortfarande ammar

7 kommentarer:

Karin Sutare sa...

Word!
Så enkelt kan det vara. Skönt va!

Cecilia sa...

Punkt 6 B: Gluten kan gärna introduceras genom små bitar av bröd och pasta.

:-)

Anna med tre sa...

Ang punkterna 4-6 utgick jag från att det är så man äter;-).

Jag måste dock bekänna att de första smakisarna till vår lilla trea var ett par tsk majs och potatispuré på burk men tjejen öppna inte munnen så det blev inte mycket med det.

Vid sju månader erbjud vi fläskfärslimpa med linser och mungbönor i samt mosad potatis. Lite lite fick petas in med handmatning och tjejen gillade det. Vid 7,5-8 månader rullade vi bollar av samma mat och hon började stoppa i sig dessa. Från 8 månader åt hon vår mat - det hon ville och sen har det gått hur bra som helst. Hon har bara ätit i egen takt och är en frisk ettochetthalvtåring som styr maten själv och äter vad som helst även om ungen börjar gill korv med övermåtta då det är den smidiga utflyktsmaten för en aktiv familj:-D.

Gluten får hon då och då i just små pastabitar och brödbitar och flingor, couscous, matvete osv. Hon har alltid själv tagit kött och grönt och frukt framför kolhydraterna. Eftersom hon kommer amma fritt länge tycker jag inte gluten är nödvändigt att skynda på. Gluten och mjöl gör henne förstoppad, precis som troligtvis med syskonen, men de fick en mer pressad och styrd matintroduktion och har mer problem med magen (och matlusten)

motvalls sa...

En fråga. Vår 4-månaders bebis visar stort intresse för att stoppa olika saker i munnen som hon knycker från våra tallrikar: melonbit, paprikaring, gurkbit. Självklart kan hon inte få i sig nåt av dem men hon gillar att hålla, känna, smaka, suga. Jag har även lyckats lura i henne gröt genom att hon samtidigt fått hålla i melonbit, doppat melonbit i gröten osv. Det sker alltså enbart i samband med en måltid.

Enligt de råd jag läst ska man inte introducera sött (som jag gissar att melon räknas till...) innan barnet lärt sig äta tristare saker som potatismos/gröt å liknande.

Vad har ni för råd å erfarenhet? Är det dumt att låta henne smaka frukt/grönt så här? Jag vill förstås inte riskera att hon inte vill ha vanlig mat...samtidigt är hon så liten å klarar sig egentligen fortfarande på amning å ersättning.

Anonym sa...

Jag brukar fundera på om de som säger att man ska vänta med att introducera frukt och bär (för att det har en söt smak) någonsin har smakat på bröstmjölk? Bröstmjölk är extremt sött, med andra ord är barnet redan van vid söta smaker när man börjar introducera mat, oavsett vad man börjar med. Gillar barnet melon, ge melon, gillar barnet potatis, ge potatis. Så enkelt är det. :)

Sen vill jag påpeka att jag inte vet nånting om hur ersättning smakar, därför har jag bara skrivit om bröstmjölk ovan.

Anonym sa...

Jag tänkte precis så, att bröstmjölk är extremt sött och det är ju de smakerna de är van vid. Jag började med frukt och sedan fick dom plocka av det dom ville från våra tallrikar. Det finns inga som helst matproblem hos någon av mina barn. Det enda problemet är att broccolin inte räcker till mig, eftersom det är storfavoriten!

motvalls sa...

Tack zandrama å anonym för era kommentarer! Känner mig genast lugnare! Ersättningen är också lite sötaktig så det är nog detsamma som bröstmjölken. Tycker det låter himla vettigt att låta barnets egen matlust/nyfikenhet styra i rimlig mån. Självklart kan ingen leva på endast det vi tycker är gott å vissa smaker har vi ju lärt oss gilla med åren men känns verkligen mycket roligare å inspirerande samt smartare att utgå från såna smaker de är vana vid. Tack!