fredag 28 oktober 2011

Amningsbloggens nappflasktest del 2

Liknar nappflaskorna bröst
som tillverkarna påstår?

Av Marit Olanders

Amningsbloggens expertammare Katrin* är en verbal 6,5 åring som ammades regelbundet fram tills för ett år sedan och fortfarande ammar av och till. Hon har aldrig fått nappflaska tidigare men ställde upp och prövade sju olika nappflaskor om huruvida de liknade bröstet. Också jag själv testade alla nappflaskorna. Flaskorna testades genomgående med vatten.

Sex av sju flaskor, alla som vände sig till nyfödda, hävdade att flaskorna liknade bröst eller påminde om amning (Avent, Dr Brown’s, Esska, Mam, Meda, Nuk). Flera använde också ordet ”naturlig” i sina beskrivningar.

Vem som helst som har tillgång till ett kvinnobröst och en nappflaska kan själv hålla dem bredvid varandra och jämföra hur de ser ut och känns. Det ska inte mycket fantasi till att förstå att de luktar och smakar olika. (Nappflaskorna smakade f ö vedervärdigt innan de hade diskats noggrant.)

En stor skillnad mellan kvinnobröst och de testade nappflaskorna är hur töjbara de är. Basen på nappflaskornas nappar var mellan 23 (Dr Brown’s) och 42 (Nuk) mm i diameter och höjden från nappkrage till topp var mellan 36 och 40 mm.

Drar man i napparna töjer de sig någon enstaka millimeter. Det kan jämföras med ett kvinnobröst som vid amning tycks kunna töja ut sig till två eller tre gånger längden i viloläge. Nappkragen på nappflaskan sätter också stopp på töjbarheten hos nappflaskorna, medan kvinnobröst vid amning helt ändrar form. Själva bröstvårtan styvnar som bekant men hela bröstet dras också ut så att det inte finns någon direkt avgränsning mellan bröstvårta, vårtgård och omgivande hud.

"Kändes absolut inte som bröst"
Katrin sa bestämt att ingen av flaskorna kändes som ett bröst. Flera av flaskorna kändes plastiga och konstiga, tyckte hon. Om Mams flaska sa hon att det var mera skavigt än bröstet, och så kan man inte ta ett bra tag. mam beskriver själv sin flaska som Om Avents flaska sa hon: ”Det är för platt här och en utbyggnad där och det känns verkligen inte som bröstet. Och när man suger känns det extremt som att man har nåt annat än ett bröst.” Esska skriver i sin produktinformation: "Dinappens funktion är utvecklad för att simulera naturlig amning direkt när barnet vidrör dinappen". Katrin sa att flaskan "känns verkligen inte som bröstet".

Vad man får i sig
Alla nyföddflaskorna droppar självmant om man håller dem uppochner. En del droppar bara litegrann men ingen är helt droppfri. Det kan spela roll för barns tandhälsa och detta droppande från nappflaskor har också pekats ut som en anledning till att vissa barn som vänjts vid nappflaska inte vill ta bröstet sedan. Från nappflaskan kommer vätskan av sig själv i större eller mindre mängd. Suger inte barn på bröstet så upphör utdrivningsreflexen.

Intressant i testet var att Katrin påpekade att hon måste suga ”så in i Norden” hårt på flera flaskor för att få ut någon vätska (Mam, Meda och Nuk). Katrins mamma funderar på om Katrin kan ha använt amningsteknik på flaskorna eller om hon var van vid mjölkflödet vid utdrivningsreflexen. Jag gjorde en liknande reflektion när jag testade flaskorna. Jag märkte också att på en flaska måste jag suga så hårt att jag fick ont i tungan (Avent).

Jag testade att ta ett stort tag om flasknapparna och jobba med tungan, som jag tänker mig att ammade barn gör, och då kom det ytterst lite ur alla nyföddflaskorna.

Man var tvungen att ändra teknik och verkligen suga med undertryck och indragna kinder, som på ett sugrör, för att få i sig något från nappflaskorna. De flaskor som hade störst och mjukast nappar fick jag något lite mer amningslikt grepp på, men då riskerade jag i stället att klämma ihop hela nappen så att vätskan inte kom ut för den sakens skull (Nuk).

Dr Brown’s flaska som hade den smalaste nappen, var det omöjligt att ta ett amningsliknade tag på. Trots det hänvisar Dr Brown's till amning i produktbeskrivningen på förpackningen. Om Bambinos nappflaska har jag skrivit att det ”behövs ett mycket ytligt tag och bara ta emot”. Katrin anmärkte att Bambinos flaska gick att tugga på!

Var jag inte supernoga när jag skruvade ihop nappflaskorna läckte de också mellan napp och nappkrage om jag försökte ta ett amningstag på dem. Jag hade inget bröst att jämföra med men Katrin påpekade att ingen nappflaska kändes som bröst i munnen.

* Katrin är ett fingerat namn.

Fortsättning följer ...

Amningsbloggens nappflasktest del 1
Amningsbloggens nappflasktest del 3 
Amningsbloggens nappflasktest del 4

13 kommentarer:

Anonym sa...

Läste testet och tyckte det var roligt. Har själv önskat att det funnits nappflaskor som är kopior av mina bröst, för min dotter har aldrig velat ta flaska. Bara skrikit. För någon gång skulle det ha varit skönt om jag fått gå ifrån. Men det blev amning - och är fortfarande. Något som vi är nöjda med, men som man som mamma kan bli rätt utmattad av också när det bara är bröstet som duger. hehe.

Emma - mamma till Lovisa sa...

Ja det där om att suga så in i Norden... Jag har ju inga minnen av att amma men både jag och min man testade vår Meda Calma med vatten innan vi gav den till dottern. Och ja, båda var helt slut... Dottern verkar inte lite lika bekymrad men hon ammade å andra sidan de första månaderna med amningsnapp och det ska ju också vara lite jobbigare.

Veronika sa...

Bra och roligt test!

Har någon gjort ultraljudsbilder av ammande barn och bröst så man verkligen vet vilken form bröst brukar få under amning? Jag håller med om att bröstvårtor blir extremt töjbara. De lär inte töja ut sig till fem centimeters längd under amningen, då skulle barnen sätta dem i halsen, men de lär lätt kunna lägga sig där de ska i munnen.

Jag undrar hur nappflasktillverkarna testar sina nappar och om de har testpersoner i den storlek som flasknapparna är avsedda för, hur de tolkar deras kommentarer om flaskorna.

För det är en synpunkt man kan ha på ditt och "Katrins" test - ni har större munnar än målgruppen, så napparna kan kännas rätt annorlunda i era munnar än i målgruppens munnar. Även om de inte lär kännas som några bröst.

Marit Olanders sa...

Jo man har gjort ultraljudsfilm av hur barns munnar och mammors bröst ser ut under amning. Jag har sett några sådana filmer på en föreläsning med Dr Jane Deacon från University of Western Australia. Man ser att tippen på bröstvårtan ligger vid övergången mellan hårda och mjuka gommen på barnen (som f ö ligger lägnre bak på nyfödda, mer ner mot svalget, än på vuxna)

Anonym sa...

Obs, det är mycket viktigt att man diskar och kokar nappar och flaskor före första användningen! Det är inte bra att göra som Marit skriver här och använda nappflaskan direkt! Särskilt viktigt när det gäller små bebisar.

Marit Olanders sa...

Det kommer mer om hygienen i ett senare inlägg, som jag nämnde i del 1. Men man undrar onekligen vad det är i flaskorna och/eller napparna som gör att det smakar så illa.

Anonym sa...

Angående sugtekniken och att ni fick suga väldigt hårt: har du Marit aldrig stoppat in ett lillfinger i munnen på en bebis? De suger ju så man får ont! Och för övrigt är det inte ett problem att det kommer lite ur napparna med minst hål - de är till för lättflytande vätskor bröstmjölk och ersättning för små bebisar och det är viktigt att det inte kommer för mycket på en gång.

Läs på lite om flaskmatning innan ni gör såna här "tester" - det här är bland det mest ovetenskapliga jag läst!!
Dessutom vinklat så att ALLT med flaskorna framställs som negativt, krångligt, svårt, problem...

Knyttets mamma sa...

Anonym: Testet undersöker hur amningslikt det är att mata med olika "tuttlika" flaskor. Resultatet är att det inte är det alls. Det är ju ett problem för dem som vill växla mellan amning och flaska och dessutom falsk marknadsföring, eller hur?

Marit Olanders sa...

Anonym: Jag tycker det är mer ovetenskapligt att hävda att nappflaskor liknar bröstet eller motverkar kolik.

Anonym sa...

Marit:
Men att någonting är ovetenskapligt rättfärdigar inte att man gör ett lika ovetenskapligt test av det.

motvalls sa...

Flaskmatning är självklart inte amning. Tycker inte man behöver bråka om det. Själv har jag delammat/matat med flaska å vårt barn fixade i alla fall att skifta mellan bröst å flaska. Vi hade Tomme Tippee-flaskor där flasknappen är väldigt stor å rund å sugdelen rund å sticker upp mitt på - har själv aldrig sett nån annan flaska se ut lika mkt som ett bröst. Den funkade kalas å hennes mun såg ut precis som vid amning mot flaskan. När hon sen fick prova en vanlig flaska från ica förstod hon inte alls hur hon skulle göra med den. Det är alltså skillnad på teknik. Å jag tänker inte alls att TT-flaskorna är som bröst men vågar ändå tro att sugtekniken på dem är mer lik bröstteknik än vissa andra flaskor. Synd att denna flaska ej var med i testet.

Anonym sa...

Hej,
Vår dotter på 8 mån vill inte riktigt äta mat utan det år bara bröstet som gäller. Men då jag har börjat jobba så begränsas vi till morgon, lunch och kvällsammning. Då vår dotter är smal (men fullt frisk och aktiv) så börjar de tjata om att pröva att ge henne välling för fett och järninnehållet. Nu är det så att jag inte vill börja med nappflaska med risk för att förstöra amningen. Vi har prövat pipmugg men hon "drunknar" av flödet av vätskan och tröttnar till slut. Jag ser hur hon försöker göra som med bröstet och blir sen helt chockad när allt kommer på en gång.
Anledningen att jag skriver här är för att fråga om tips på andra sätt att få i vår dotter vätska som inte är via nappflaska.
Tacksam för hjälp!
Med vänlig hälsning,
Susann

Amningsbloggen sa...

Hej Susann! Är det ett alternativ att ge henne vätska från en vanlig mugg eller ett glas som ni håller intill hennes mun och tippar sakta så hon kan läppja eller dricka? undrar Marit Olanders