torsdag 27 oktober 2011

Amningsbloggens stora nappflasktest

Del 1: Att köpa rätt

Av Marit Olanders

Det säljs fler och fler nappflaskor i Sverige, vilket inte är konstigt eftersom amningen samtidigt minskar. Eftersom det finns en medvetenhet om att nappflaska kan störa amning har det poppat upp alltfler nappflaskor som påstås likna bröst eller amning. Jag beslöt mig för att testa det. Vid flaskmatning är också hygien mycket viktigt så jag tittade även på hur lätt eller svårt det var att hålla flaskorna rena.

Det här testet tar endast upp vissa aspekter på nappflaskanvändning, som kanske inte är så vanliga i andra test. För en mer traditionell nappflaskguide hänvisas till föräldratidnignarna, t ex Vi Förädlrar nr 3 2011.

Sju nappflaskor testades. Varumärkena var Avent, Bambino, Dr Brown’s, Esska, Mam, Meda och Nuk. Alla utom en, Bambinos, påstår på något sätt att de inte stör amningen, genom att använda formuleringar som ”särskilt lätt att växla mellan mamma och MAM” (Mam), ”känns som mammas bröst” (Meda) och ”naturlig amning” (Avent och Esska). De flaskorna var också mycket dyrare än Bambinos, och mer svårdiskade.

Felköp på två av sju flaskor
Jag köpte tre av flaskorna i dagligvaruhandeln, en över nätet och tre i en butik för babyartiklar. Jag letade efter nappflaskor för nyfödda med den minsta storleken på hål i nappen.

På sju nappflaskor lyckades jag göra två felköp. Bambinos flaska visade inte siffran 0 som för nyfödd som jag trodde utan en skiss på hur napphålet såg ut. Den lämpade sig för fullkornsvälling till större barn, inte modersmjölksersättning till nyfödda. Då var jag ändå utvilad och ostressad när jag köpte flaskorna, jag är van vid att läsa information, jag var i mitt eget hemland och jag hade inga distraherande småbarn med mig. Hur många felköp på nappflaskor görs egentligen?

Flaskan från Avent köpte jag över nätet och där fick jag med en napp i storlek 2, från 1 månad. Här är det också upplagt för förvirring. Avent är mycket mer angelägna om att berätta om sitt ANTIKOLIKSYSTEM än vilken storlek det är på nappen på flaskan i paketet. Längst ner på askens ena sida finns bilder på olika nappar och påstådd lämplig ålder. Bilden på den napp som följer med flaskan är aningen större än de andra. I specialbutiken hittade jag det jag var ute efter, napp storlek 1 från 0 månader och det är den som har testats.

Fortsättning följer!
Amningsbloggens nappflasktest del 2
Amningsbloggens nappflasktest del 3
Amningsbloggens nappflasktest del 4

11 kommentarer:

Andrea sa...

Spännande! Jag saknar de två flaskor vi har använt, "Closer to Nature" från Tommee Tippee (och, jo, den störde amningen för första barnet), och "Calma" från Medela (som hittills funkat bra för andra barnet).

Anonym sa...

Jag skulle också vilja se de två som Andrea nämner, speciellt Calma som jag hade tänkt använda till pumpad mjölk med baby nr 3

Anonym sa...

Vet ni om det faktum att det finns över 300 miljögifter i amningsmjölk? Då tycker jag inte det är helt klart att det är naturligast och bäst för barnet att amma. Tyvärr. /Frida

Marit Olanders sa...

Jajamen Frida, det vet jag mycket väl. Se här t ex: http://amningsbloggen.blogspot.com/2009/06/darfor-mater-man-miljogifter-i.html

I den här texten var det nappflasktillverkarna som anände formuleringar om "naturlig amning".

Margareta sa...

Frida - Miljögifter finns överallt, verkligen överallt. Det finns ingen oförstörd plats på hela jorden. Det är läskigt tycker jag! Så därför finns det också i bröstmjölk och det finns i ersättning. Viktigt att tänka på är att toxikologi handlar om dos. Det blir ju giftigt först om man kommer upp i en giftig dos av miljögiftet. Så över 300 miljögifter (hur man nu får fram just 300, det handlar ju om hur låga koncentrationer man kan mäta också) behöver inte betyda att det är farligt så länge koncentrationerna är låga. Men det är en superviktig fråga tycker jag! Men som sagt ersättning innehåller också miljögifter.

Anonym sa...

Vad som är viktigt att ha i åtanke är också att i bröstmjölken finns det andra ämnen som ökar motståndskraften mot just dessa miljögifter. Det finns tyvärr inte i ersättning.

/Anna

Emma - mamma till Lovisa sa...

Åh, ska bli intressant att läsa resultatet!

Vi har bara testat en nappflaska, och varit väldigt nöjda med den. Det är Calma från Meda som vi använt från ca en veckas ålder. Vi använde flaskan till utpumpad bröstmjölk då dottern ibland behövde lite "boost" för att orka amma. Nu använder vi den i nödfall om jag ska iväg en stund om hon skulle råka bli hungrig just exakt då.

Den har faktiskt inte stört amningen, tvärt om gett oss mer energi att genomföra amningen i början och nu är det sällan hon vill ha flaska överhuvudtaget, hon väntar hellre tills brösten kommer hem :p

Anonym sa...

Anna, vad är det för ämnen i bröstmjölken du talar om? Aldrig hört talas om, det låter magiskt...

Knyttets mamma sa...

Anonym: Bröstmjölk läker skadade celler och tar koll på skadliga organismer, något som visats i laboratorium och skrivits om här på bloggen tidigare.
Bröstmjölken ÄR ju nästan "magisk" med tanke på hur många egenskaper den har utöver att mätta.

Knyttets mamma sa...

tar kål på* ska det ju stå :P

Veronika sa...

Att det finns miljögifter i människors kroppar tycker jag inet är något argument för någonting utom att sluta sprida miljögifter!

Annars kan man ju argumentera för att arktiska folk borde överlåta barnanskaffandet totalt till oss västerlänningar som är de som skapar och sprider miljögifterna men inte drabbas av dem i lika hög grad som exempelvis just arktiska folk. Eller andra lika sjuka åsikter.