söndag 3 maj 2009

Småbarnsamning- en del av vardagen

Antropologer och etologer har kommit fram till att amning i tre, fem eller sju år är naturligt för människan som art. I vår del av världen är det ändå mycket ovanligt med amning av barn på över två år. Inte så konstigt med tanke på de fördomar som finns om kvinnor som ammar barn över två år – i bästa fall att de är slappa och har problem med gränssättningen i största allmänhet och i sämsta fall att de är perversa . Ändå fortsätter en liten andel kvinnor att amma efter tvåårsdagen. Amningsforskaren Karleen Gribble i Australien sökte kontakt med kvinnor som ammade barn på över två år och fick svar från 107 kvinnor som ammade barn på mellan två och åtta år.

Gradvis process
Kvinnorna fick svara på enkätfrågor som vad det var som gjorde att just de hade fortsatt amma, och svårigheter de råkat ut för. Kvinnorna var mellan 21 och 45 år och hade mellan ett och fem barn. En femtedel ammade två barn och en kvinna ammade tre barn samtidigt. De allra flesta kvinnorna hade inte från början tänkt amma så länge som de gjorde. De beskrev det som en gradvis process, från att bli chockerade eller t o m äcklade första gången de såg ett större barn ammas, till att de var där själv. Mer kunskap om amning, t ex WHO:s rekommendation av amning i två år eller längre, och stöd från Amningshjälpens systerorganisation ABA, Australian Breastfeeding Association, kunde de efter hand ändra sin attityd, samtidigt som deras barn blev äldre och fortsatte att sätta värde på amningsstunderna.

Gillade smaken på mjölken
Även barnen fick svara på frågor om sin amning. Amningen fick barnen att känna sig snälla och glada (eller trötta). Många kunde inte berätta varför de ammade. De som kunde berättade att de tyckte om mjölken. De jämförde smaken på mjölken med andra sorters mjölk eller söta smaker, som choklad eller glass. En pojke sa McDonald's. Två av mammorna hade nyligen haft mastit, och deras barn sa att mjölken smakade salt respektive äckligt. Karleen Gribble påpekar att barnen kan ge värdefull information om mammans hälsa.

Amning det normala och förväntade
Barnen tenderade också se på världen genom ett filter där amning var det normala och förväntade. En pojke på 4,5 år råkade få syn på en barbröstad kvinna i tidningen Sports Illustrated och anmärkte att hon hade fina bröst, framme och redo för amning.
Att amningen var en del av vardagen som inte var något speciellt utöver annat vardagsliv i barnfamiljer blev tydligt när barnen svarade på frågan om de gjorde något annat under amningen. förutom att pilla på den lediga bröstvårtan (vilket mammorna ofta inte tyckte om) kunde barnen leka med leksaker, se på teve eller läsa.

Kunskap om amning
Barnen kunde också mycket om amning. Några visste att det bildades ny mjölk när de tog den som fanns. En flicka som ammade sin docka var noga med att taget blev rätt– Om man lär sig om amning redan under barn domen genom att iaktta, prata och leka rollekar kan man ha nytta av det när man själv får barn, menar Karleen Gribble, som också konstaterar att i dag är det snarare nappflaskan som dominerar i teve, böcker och leksaker. Om det man leker som barn påverkar hur man agerar som vuxen kan nappflaskan framstå som det trygga, välkända alternativet om amningen skulle krångla.

Marit Olanders
från Amningsnytt 2/08

Mer om Karleen Gribbles artiklar
Long-term Breastfeeding: Changing Attitudes and Overcoming Challenges här
'As Good as Chocolate' and 'Better than Ice Cream': How toddlers And older children experience breastfeeding här

1 kommentar:

PetraW sa...

Mycket bra inlägg! Intressant!