måndag 31 oktober 2011

Här finns information om flaskmatning!

Av Marit Olanders

Det finns ingen skriftlig information att få om flaskmatning, varken från bokbranschen eller landstinget mer än några sidor på Landstingets webb 1177.se. Inte ett enda informationsblad finns att sticka i händerna på undrande föräldrar, påstår Petra Jankov Picha i sin bok Att flaskmata.

Jag känner till dessa:

Till dig som inte ammar - 8 sidor med bland annat känslor kring att inte amma, näring och närhet, konktreta matningstips och omgivningens attityder, pdf från Karolinska universitetssjukhuset.

Boken Barnliv av Katerina Janouch är en modern, mestadels vederhäftig bok om att ha barn, från graviditet till nästan vuxen. I den finns ett avsnitt vid namn "Att mata i flaska" med konkreta tips kring val av nappflaskor och ersättning, hur man flaskmatar och hygien.

I Sugen på livet, Amningshjälpens skrift om att lära sig amma som jag har gjort, finns en sida med konkreta tips på flaskmatning.

Barnliv och Sugen på livet står med i litteraturlistan i Att flaskmata och ändå ignorerar Petra Jankov Picha att det finns skriven information om flaskmatning i dem. Kanske menar hon att det borde finnas skriven informaiton om flaskmatning utan en massa information om amning också, men det är inte det hon säger.

Till dig som inte ammar verkar hon ha missat. Hon skrev om den på sin blogg i augusti men nämner den inte i sin bok. Det bekräftar Jankov Pichas bild av att vården inte delar ut information om flaskmatning (till henne själv t ex), men att hon som journalist som skriver en bok i ämnet missar den är anmärkningsvärt.

Bilden att vården inte delar ut information om amning bekräftas också av att boken Leva med barn, som har delats ut till tusentals föräldrar på BVC genom åren, har mycket få ord om flaskmatning. Jag har utgåvorna från 1995, 2002 och 2008 och det står just ingenting om flaskmatning i någon av dem. Leva med barn är i och för sig ingen höjdarbok när det gäller att förklara hur man får amning att fungera heller.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ändå inte mycket information, jämfört med all information om amning, så hade jag flaskmatat så kan jag tänka mig att jag hade känt att "herregud, det finns ju INGET att läsa i ämnet."

MariaKB sa...

Det var jag, Maria som kommenterade tidigare. Råkade klicka på Anonym.

Lina sa...

Det största problemet är väl att om man vill/behöver flaskmata så måste man aktivt söka upp informationen själv. Till skillnad från amningsinformation som man får massor både via mvc innan barnet föds, på bb och på bvc, utan att ens ha bett om det.
Att man själv måste leta upp info om flaskmatning är problematiskt därför att det blir ganska nyckfullt vad man stöter på, om man t.ex förlitar sig på information från andra föräldrar på Familjeliv mfl nätforum, kan man få direkt felaktiga råd som kan vara skadliga för barnet. Man borde absolut få nån liten skrift om flaskmatning ihop med den övriga informationen från mvc och bb, för att undvika risker för barnen. (Och ville man inte ha den kunde man ju tacka nej, bara. Men det vore bra om det åtminstone erbjöds, för barnens skull!)

Marit Olanders sa...

Det är mycket möjligt, Lina, men genom att påstå att det inte finns någon skriven information om flaskmatning (undantaget 1177.se)osynliggör Petra Jankov Picha oss som faktiskt har skrivit om flaskmatning.

Clara sa...

"Till dig som inte ammar" läste jag när min dotter var nyfödd och amningen inte fungerade alls. Jag läste igenom den igen nu, och tycker fortfarande samma sak om den som jag minns att jag tyckte då:
Den är jättedålig! Tyvärr!
Den största delen av texten i denna broschyr handlar om att man kan bli ledsen och deppig av att inte amma, samt om hur viktigt det är att barnet får vara nära - jag var inte ett dugg ledsen och deppig och att bebisar måste vara nära fattade jag ändå (och fattade vi inte så sa hon ju till;)).
Det jag och min sambo desperat behövde och letade efter just då var praktiska tips och råd, om olika typer av flaskor och nappar, olika sorters ersättningar (det finns ju massor!), om rengöring av flaskorna, rutiner, mängder, tips på hur man kunde förbereda inför natten, hur man gör när man inte ska vara hemma, osv!
Det finns inget sånt i den broschyren, och jag tyckte bara den var så förnedrande att jag slängde den i soporna.
"Sugen på livet" har jag inte läst, var hittar man den?
Och boken du nämnde hade jag ingen aning om att den fanns. Så vi fick klämma ut mesta möjliga ur vår bvc-sköterska, som ärligt talat var lite motsträvig och inte kunde hänvisa nånstans utom till amningsmottagningen... Praktiska tips hade hon inga alls, förutom att det var viktigt att koka flaskorna. Okej, så långt har vi fattat liksom. Fick fråga runt i bekantskapskretsen efter tips på hur de gade gjort.
Så att det kommer en ny bok nu som bara handlar om flaskmatning är ju toppen!!! Det hade vi behövt för ett och ett halvt år sen.
Och jag skrev det här långa inlägget för att visa på informationsbristen som vi upplevde.

Veronika sa...

Jag håller med om att det verkar finnas alldeles för litet skrivet om flaskmatning i lättillgänglig broschyrform, och att det som finns handlar oproportionerligt mycket om amning. Som den där "Till dig som inte ammar" - till och med titeln handlar om amning och i broschyren relateras nästan allt till amning. Jag hade nog inte heller uppskattat en sådan om jag behövde information om flaskmatning. Åtminstone hade jag inte tyckt att det hade räckt. Det är bra att bli påmind om att barn behöver hudkontakt ändå, kanske, om man inte redan vet det, men där stod ju nästan inget om flaskmatning som fristående företeelse, orelaterat till amning. Det verkar behövas bättre broschyrer som tar upp flaskmatning utan att relatera det till amning alls. Helst utan att nämna amning och definitivt utan att försöka pracka på mammorna idén att de borde känna sig dåliga på ett eller annat sätt för att de inte ammar och att de kommer få elaka kommentarer av alla möjliga. Om de gör det eller om de får det kan det tas i något annat forum än just i informationen om hur man gör. På samma sätt som information om hur man ammar inte behöver innehålla en massa "information" om att folk kommer att komma med elaka kommentarer om man ammar på stan. Det är inte relevant för hur man gör.

Clara sa...

Veronika! Tack! Precis! :-) "Till dig som inte ammar" är faktiskt bara förnedrande för flaskföräldrar, det är som om man _ska_ må dåligt för att man inte ammar. Och något fritt val mellan amning och flaskmatning finns heller inte i broschyren utan man flaskmatar bara när man misslyckats med amning och det ska man sörja... Om de nu ville ta upp jobbiga känslor man kan få när man flaskmatar så borde de isåfall minst lika mycket ha skrivit om amningspressen från vården, elaka kommentarer från alla möjliga håll, osv men det tas knappt upp alls. Enkelspårigt och fördomsfullt. Den broschyren är verkligen inget att rekommendera, den innehåller knappt någon vettig information alls och borde bara skrotas.

Marit Olanders sa...

Det är bra att ni diskuterar, och det behövs säkert mångao loika källor för att ge en heltäckande bild., Amnignsinformationen är också över lag dålig. Trotrs att juag gillar Barnliv så måste jag säga att amningskpitlet är rörigt, otydligt och fokuserar på konstiga saker.

Men att det inte fanns NÅGON skriven informaiton innan boken Att flaskmata kom stämmer bara inte!

Sugen på livet säljs av amningshjälpen och många vårdenheter köper in den och delar ut till blivande/nyblivna föräldrar.

Rebecka sa...

Jag har en nyare upplaga av "Leva med barn" från 2010. Har skummat igenom avsnittet om amning och tycker det är rätt ok men inte 100%. Finns en sida om flaskmatning som man hänvisar till i registret. Rubriken på denna sida är "När amningen inte fungerar eller om du inte ammar". Här jämför man amningen och flaskmatning och ser på likheter. De hänvisar också till broschyren " Till dig som inte ammar". Tycker informationen är bra men jag antar att ni som skrivit här ovan skulle tycka att den var knapphändig. Frågan är bara vilken information som är möjlig att göra i detta ämne med tanke på att det troligtvis mest kommer blir reklam för olika flaskor och ersättningar...?!

Marit Olanders sa...

Rebecka: Om en oberoende skribent gör en genomgång där vederbörande själv köper det som ska testas är det inte reklam. Nappflasktestet här på Amningsbloggen är ett sådant oberoende test.

Reklam är det när någon säger något i vinststyfte, dvs om tillverkarna själva berättar hur förträffliga deras produkter är. En text i en bok av en namngiven författare är inte reklam (om det inte finns en överenskommelse om något annat).

Det verkar vara samma text om flaskmatning i boken från 2010 som den från 2008, ganska intetsägande.

Man skulle kunna ha mycket mer om flaskmatning i t ex Leva med barn men just genomgångar av produkter är svåra att ha i böcker eftersom de snabbt åldras.

Clara sa...

Marit O, intressant att höra att Amningshjälpens broschyr tar upp flaskmatning också. Jag har inte stött på den. Men jag har ju inte letat info om amning heller. Vad står i "Sugen på livet" om flaskmatning?

Genomgång av olika produkter med produktnamn och så vore inte så nödvändigt kanske att ha i en bok, för som du säger åldras informationen på ett par år. Men fakta om olika typer av ersättningar och flaskor, för- och nackdelar skulle man kunna ha med i en bok som "Leva med barn" som ändå trycks nytt och uppdateras väldigt ofta. Alltså jag tänker att man kan skriva t.ex om att det finns olika ersättningar för barn som får förstoppning, vad det är för skillnad mellan ersättning i pulver och i tetra, hur länge man kan spara färdigblandad ersättning i kylen och varför, att det finns olika sätt att sterilisera flaskorna mer än koka i en gryta, hur man kan förbereda flaskor inför natten, vad man kan tänka på när man åker bort, osv.

Marit Olanders sa...

Clara: Det står om signaler för hunger och mättnad, tillredning, flaskmatningsteknik,rengöring och hur man kan tänka kring vem som ska mata. Sugen på livet i sin nuvarande form, den jag har gjort, har funnits sedan 2008. Den har 28 sidor varav en helt och hållet handlar om flaskmatning (mycket manb kan behöva veta angår ju både ammande och flaskmatande föräldrar, som vikten av hudkontakt och hungersignaler).

Det stämmer inte att det inte fanns någon skriven information om flaskmatning tidigare.

Veronika sa...

Det verkar som om någon, helst inom vården, skulle behöva skriva en helt flaskinriktad broschyr. För även om Sugen på livet är jättebra är det nog inte den man vill få om man inte alls har tänkt amma. Och en sida information är rätt lite, även om den säkert är bra (minns inte just den sidan).

Att det finns olika hypoallergena ersättningar, för om man misstänker att barnet är allergiskt skulle också finnas med, vad det är för skillnad mellan dem (några är väldigt mycket mer hypoallergena än andra och de är också väldigt olika i smak och pris), var man får tag på dem och att man kan få dem på recept när det är konstaterat att man behöver dem. Hur länge man behöver sterilisera flaskor och tillbehör, för visst kan man väl sluta med det efter ett tag, eller? Att det finns olika ersättningar för olika åldrar och något om varför, vad är skillnaden? Hur länge man ger ersättning parallellt med annan mat? Olika flasknappar med olika hålstorlekar? Andra matningsprylar som skedflaska, tillmatningsset (det hörde jag talas om första gången när jag var liten, en av mina föräldrars kompisars barn som flaskvägrade så pass att de fick mata henne med hemgjort set av slang från flaskan och fasttejpad på ett vuxenfinger, eftersom hon vägrade äta om hon inte sög på hud) och kanske annat.

Alltså, jag menar förstås inte att Amningsbloggen borde skriva en sådan, jag bara tycker att någon borde skriva den. Någon som är insatt och opartisk vad gäller olika märken av flaskor och ersättning. Och som kunde låta bli att jämföra med amning och racka ner på det ena eller det andra.

cocco sa...

Det var lite lättare att få tag på information om amning men mycket information var dålig och inkorrekt så jag har nog fått lägga ner mer betydligt mer tid på att leta amningsinformation än på flaskmatningsinformation. Men visst var det krångligt att hitta information om flaskmatning i början. Jag kommer ihåg att någon skrivit en bra text på familjeliv. Men sen när man undrar om olika ersättnignar och så är det USA som gäller men å andra sidan när jag letade info om prematuramning så är man också hänvisad till hemsidor skrivna på engelska. Överlag så saknas det bra och korrekt information om hur man matar spädbarn. Särskilt verkar det svårt att få tag på korrekt information i det stora träsket av gammal och inkorrekt information.

Petra sa...

Nej, ska man vara petig så är det klart att det finns en del skrivet i annan föräldralitteratur om flaskmatning. Det finns även en del skrivet i fler böcker än de du radar upp och som man kan hitta i min litteraturlista i boken Att flaskmata men informationen i dessa är ganska kortfattad och inte tillräcklig.

Någon exklusiv bok i ämnet finns inte förrän nu och ingenting som riktar sig till dem som inte vill amma utan bara vill flaskmata. Jag fick dock ganska nyligen kännedom om broschyren "Till dig som inte ammar" som delas ut av bland annat Karolinska.

BVC efterfrågar broschyrer och skrifter att kunna dela ut.