Av Marit Olanders
Man måste inte sätta amning och flaskmatning emot varandra som motpoler och rivaler, skriver Sagogrynet i ett tänkvärt inlägg.
Hon skriver vidare:
Amningens hälsofördelar finns där oavsett om man kan/väljer att amma eller flaska. Detta är ingenting som behöver förändra läget, ge skuldkänslor eller fungera som pekpinnar. Det är bara fakta. Att det råder brist på information kring flaskmatning gör inte att amning är mindre bra.
Och:
Kan vi inte istället bara enas om att det finns föräldrar, oavsett om de ammar eller flaskar, som känner att de saknar hjälp och stöd i vård och samhälle? Kan vi sluta använda amningen som slagträ och fokusera på hur man kan lösa detta stora problem med kunskapsbrist?
Så gå in på Sagogrynets blogg och läs inlägget i sin helhet.
60 kommentarer:
Väldigt bra skrivet! Kan inte annat än att hålla med.
Bra skrivet - MEN kan man inte som ammande/engagerad i amningsfrågor erkänna att det finns stora fördelar med flaskmatning också? Det missar Sagogrynet i sitt inlägg. Och här på AB brukar ni snarare argumentera emot flaskmatningens fördelar, som många föräldrar ändå upplever. Såsom att man kan dela på ansvaret för allt, dela på nattvak, att mamman inte är lika låst i början, att barnen ofta är nöjda längre mellan matningarna.
De flesta flaskföräldrar vet ju mycket väl, och håller med om, amningens fördelar när den funkar: att man har maten med sig enklare, att det kan minska risken för magsjuka och öroninflammation, mm.
Vore fint om erkännandet av fördelar med båda sätten kom från BÅDA håll!
Jätte bra skrivet om att amningen blivit ett "slagträ" i denna frustration att man behöver mer stöd och hjälp och kunskap i mycket när det gäller att bli/vara förälder. Läs gärna min blogg också barnmorskan-amningscoachen.blogspot.com
Min blogg har syftet att sprida mer kunskap, så att man den dagen barnet ligger på bröstet, alldeles nyfödd....så ska man känna sig trygg med amningen, och ge den en ärlig chans! Går det inte sen, efter all hjälp och stöd, så stöttar vi givetvis till ett annat val. Jobbar man med amning varje dag i sitt yrkesliv så vet vi också att det finns en del som har mycket mer problem än andra.
VÄLKOMMEN TILL MIN BLOGG FÖR ATT LÄSA MER
Jag håller med "Flaskförälder". Flaskmatning framställs ofta negativt och som ett icke-val, något man gör bara om amningen inte funkar, samt att det alltid skulle vara förknippat med sorg och skuld. Men det finns många fördelar med flaskmatning också, vilket gör att många väljer det helt frivilligt, som ett aktivt val, och trivs bra med det. Man kan välja att flaskmata helt eller delvis, med ersättning eller urpumpad bröstmjölk.
Jag tycker flaskmatning får oförtjänt mycket kritik, och barnmatsföretagen och flasktillverkarna får faktiskt också oförtjänt mycket kritik, bland annat här på Amningsbloggen och liknande bloggar. De som tillverkar ersättning är så rädda för att bli anklagade för att göra reklam att de inte ens vågar svara på mail med frågor från flaskmatande föräldrar, vilket gör att många vänder sig till tvivelaktiga källor som t.ex Familjelivs forum, där man kan få många tokiga "råd" om hur man hanterar flaskor och ersättning. Det finns en enorm informationsbrist och det kan drabba barnen i slutändan.
Jag vill tipsa er som läser detta om boken och bloggen (med samma namn) "Att flaskmata", samt att 1177.se har en del information om flaskmatning - sedan flaskmatande föräldrar legat på dem om hur viktigt det är...
Problemet är ju att det är amningslobbyn som ligger bakom informationsbristen om flaskmatning och modersmjölksersättning. Det är ju ni i Amningshjälpen bl.a. som sett till att alla är livrädda för att ge info om ersättning, både tillverkarna av ersättning och vårdpersonal på bb, bvc, mvc. Jag kollade in Nestlés hemsida nu, och innan man ens kommit in på sidan om barnmat får man upp en ruta med en text som handlar om hur bra amning är och att man inte ska ge ersättning utan att tala med vården först, denna ruta försvinner inte förrän man klickat i att man accepterar att "det som Nestlé förmedlar är i informativt syfte och att du tar del av informationen enligt ditt eget önskemål". Herregud, man får göra REKLAM för alkohol men knappt ens ge information om bröstmjölksersättning!
Semper har liknande "varningstexter" på sin hemsida förresten, även om de faktiskt lagt ut mer info om sina produkter, tillredning, mm än Nestlé som knappt verkar våga skriva nånting. För att hitta infon på Sempers hemsida måste man dock klicka i att man är vårdpersonal... Gör man inte detta får man inte ens veta vad deras modersmjölksersättningar heter!
Det låter som de säljer nånting livsfarligt - vapen eller knark allraminst!
Anonym: WHO-koden hindrar företag med vinstintresse i spädbarnsuppfödning från att ge information om ersättning. Enligt WHO-koden SKALL vården ge korrekta råd om flaskmatning och ersättning i de lägen där det är den uppfödningsmetod som gäller.
WHO-koden reglerar sådant för barnens skull. Nestlé ska inte informera om hur ersättning används därför att Nestlés huvudsakliga intresse är ekonomiskt, inte hälsa.
Om inte vården kan svara på ens frågor om flaskmatning, ersättning eller amning ska man göra en anmälan.
Det är inte Amningshjälpens eller WHO-kodens fel att vården är dålig, även om vinstdrivande företag säkert hoppas att vi tror det.
Vet ni att reklam riktad till barn också är reglerad i Sverige? Det är inte heller för att djävlas, tvärtom.
Alkoholreklam får inte ens locka till konsumtion, så den är faktiskt också kraftigt reglerad.
Jag har en fråga till er "Flaskmammor" som kommenterat:
Varför skulle en organisation som kämpar för att amning samtidigt behöva applådera ersättning?
Varför startar ni inte Flaskhjälpen i stället för att bara gnälla? I Norge finns både Ammehjelpen och Flaskehjelpen, därför att människor som bryr sig om något engagerat sig i stället för att klaga på andra som engagerar sig.
Skillnaden mellan amningens hälsofördelar, som Sagogrynet skriver är ett faktum oavsett vilket val man gör, och de positiva egenskaper flaskmatning och ersättning kan ha, är att amningens fördelar finns på befolkningsnivå och syns statistiskt i studier, medan flaskmatningens fördelar är på individnivå.
Precis som man kan påstå att motion är hälsosamt utan att alla som av olika skäl väljer att inte motionera behöver försvara sig med sina personliga skäl att inte motionera måste det gå att sakligt hävda amningens fördelar utan att flaskmatare känner sig påhoppade.
Knyttets mamma:
Vadå "flaskmammor"? Det finns faktiskt flaskPAPPOR också, och jag råkar vara en av dem!
Sen har jag en fråga till dig: varför säger du att jag bara gnäller, när jag påpekar att det finns fördelar med båda sätten att mata ett spädbarn, och att det vore fint om Amningshjälpen kunde erkänna det också istället för att bara skriva negativt om flaskmatning.
Och angående att starta "Flaskhjälpen", så är det ju redan på gång så du kan sluta gnälla på oss för det med.
Jag har heller inte sagt att Amningshjälpen måste applådera flaskmatning, men jag förväntar mig respekt för vårt val. Som flaskpappa och läsare av Amningsbloggen blir man ofta bestört; för inte så länge sedan var det en av skribenterna här som framställde en skräckvision av pappor som tvingar mammor att ge upp amningen mot sin vilja, för att papporna så gärna vill flaskmata! Man tar sig för pannan.
Vem gnäller på vem?!
Jag anser alltså att Amningshjälpen inte måste "applådera" flaskmatning, men jag tycker det är väldigt tråkigt att se att man framställer flaskmatning som dåligt och krångligt och papporna som egoistiska.
("Att bonda med sin bebis utan nappflaska", 2011-08-05, se även kommentarerna)
knyttets mamma - Kunde inte sagt det bättre!
Men snälla, fakta - flaskmatning är inte lika bra för hälsan fysiskt (kan ju finnas anledningar till att det inte är bra psykiskt för mamman eller pappan) och barnets hälsa är väl ändå det viktigaste för föräldrarna? skulle aldrig förespråka eller uppmuntra flaskmatning av den anledningen. Sen kanske man inte känner att man har något val för att amningen krånglar och man vill "ge upp" eller annan anledning (finns ju fler) och det respekterar jag. Men än en gång, skulle aldrig uppmmuntra detta.. Ser tyvärr inga fördelar med det.
Anonym: Vilken tråkig attityd du har som vill tvinga alla som inte har problem med amningen att amma! Låt folk avgöra själva! Detta tillhör det personliga/privata och det ska du inte lägga dig i. Särskilt inte om du bara vill smutskasta och klaga - det hjälper ingen, och ingen kommer lyssna på dig ändå.
Men nu får vi nog prata om flaskglasögon (obs. ironi. Här på bloggen brukar det pratas om amningsglasögon). Jag håller inte med om de fördelar som beskrivs.
Dela på ansvaret för allt
Jag tror inte på att dela allt precis lika. Jag tror att det är viktigast att varje familj kommer fram till hur arbetet ska utföras. Jag tycker att det finns så mycket pappan kan göra för att underlätta för familjen än att just mata.
Dela på nattvak
Nattvaka kan man dela på ändå även om man ammar. För att nattamma och samsova har verkligen gjort underverk för sömnen i vår familj. Vi nattvakar mycket lite.
Mamman inte är lika låst i början
Här tror jag att det är lite olika hur man känner. Många mammor, som t ex jag vill vara med våra bebisar 24/7. Något som stressat mig den första tiden är alla kommentarer om att jag måste få komma iväg själv. Jag tycker amningen är bra på så sätt att man inte "kan" skilja på mig och bebis någon längre stund.
Barnen ofta är nöjda längre mellan matningarna
Det här vet jag inget om men vad menas med nöjd och vad är längre tid... Sen går det ju i perioder, ibland äter de oftare ibland mer glest. Olika barn är väl olika nöjda också. Sen blir ju argumentet lite konstigt för någon som faktiskt gillar att amma.
Så jag har svårt att förstå varför amningsbloggen ska skriva om det.
Flaskförälder, jag ber om ursäkt för att jag utgick från att du är kvinna.
Vad bra att ni startar flaskhjälpen -- hoppas att ni som den norska organisationen klarar att hålla er ifrån att racka ner på amningen (facebookgruppen lyckas inte). :)
Jag gnällde inte i mitt inlägg, trist att du läste det så.
Vad gäller pappor som känner sig utanför och tränger undan amningen för att de vill kunna flaskmata finns det exempel på det bara i min bekantskapskrets, så när "dela på matningen" förs fram som argument för flaskmatning är det väl helt rätt att enorganisation som vill värna amningen pekar på att jämställdhetsargumentet är båg? (Precis som osakliga argument mot flaskmatning, till exempel att anknytningen förstörs, alltid ska bemötas sakligt.
vad gäller sybnen på info om amning och flaskmatning ställer sig Amningshjälpen bakom artikel 1 i WHO-koden, " medverka till en säker och ändamålsenlig spädbarnsuppfödning genom skydd och främjande av amning samt, om bröstmjölksersättningar behövs, säkerställande av att sådana används på rätt sätt, på basis av riktig information och genom tillbörlig marknadsföring och distribution." Vårdens oförmåga att ge information och råd som är lyhörd för den enskilda fmailjens behov är något som Amningshjälpen återkommande har påtalat.
Anonym, att man inte förespråkar eller uppmuntrar flaskmatning betyder knappast att man tvingar någon att amma. Man kan ju också välja att vara tyst och förhålla sig neutral.
Jag vill verkligen att ni håller debatten på ett sakligt plan. Att bygga upp en nidbild av meningsmotståndarens åsikter och argument och sedan argumentera emot nidbilden hör inte dit.
Flaskförälder! Inläggen på amningsbloggen handlar ju frekvent om amningsproblem, flera av dessa får man ju inte då man flaskmatar. Men vi kan ju inte beskriva problem som det inte finns evidens för att de finns.
Hälsar Eva-Lotta
Mjölkersättning är ett bra alternativ för de som av någon anledning inte KAN amma sitt barn. Att avstå från att amma barnet av egoistiska skäl (t ex pga "egentid"/"inte låsa upp sig" mm) och av jämställdhetsskäl tycker jag är vansinnigt. Amning ger, förutom den näringsmässiga maten också den närhet spädbarnet behöver, tröst och trygghet. Tycker det är märkligt att man har svårt att ge det till sitt/sina barn. Det är ju en så kort period av ens liv. Av bämställdhetsskäl - då ska pappan kanske föda ett av våra två barn också. Vi är två kön. Det ena, kvinnan, är gjord för att föda och amma barnet. Se till att pappan hjälper mamman att göra amningen möjlig istället. Pappan kan vara delaktig på andra sätt än under själva matningen. Eller varför inte sitta bredvid? Det gör moderna män och pappor som vill sitt barn och mammans bästa.
Hälsar en ammande mamma
Tack Peter!
Det hoppas jag med :-) ...
Att ge sitt barn närhet, tröst och trygghet förutsätter inte amning. För många som inte trivs med amningen för att de t.ex känner sig låsta, kan det tvärtom vara svårt att ge barnet närhet, tröst och trygghet, om mamman känner sig ledsen och frustrerad under amningsstunderna. Ibland kan man uppleva och ge en större närvaro och närhet med flaskan, om man själv trivs bättre med det. Att kalla det egoistiskt tycker jag är både felaktigt och fult. Jag har personlig erfarenhet av att min fru kände sig väldigt nedstämd av amningen, det blev till stunder av ångest istället för närhet. Något som sömnbristen hon led av till följd av alla nattvak naturligtvis spädde på. Jag mådde dåligt av att se henne må dåligt. Och tro mig, jag försökte stötta på en rad olika sätt. Jag avlastade dessutom genom att ta hand om ALL matlagning, tvätt, städning, mm. Då bytte vi till flaska och ersättning, och först då kändes det som att vi äntligen blev en liten familj, där alla kunde må bra tillsammans.
Susanna, om du trivs med att amma så är det gott så, andra gör det inte och det får du också försöka förstå och respektera.
Det finns ingen anledning att klanka ner på flaskmatande föräldrar såhär, det kommer inget gott ur det. Det upplevs bara elakt och skapar agg mellan grupperna.
Flaskmatning är inte bara näring det heller.
Jag har tagit bort ett inlägg här ovanför eftersom det innehöll ett öknamn på en påstådd grupp läsare. Debattera gärna sakfrågor men gå inte till personangrepp. /Marit Olanders
Flaskpappa: Åh, vad bra skrivet!
Flaskpappa, i första meningen i mitt inlägg skrev jag just att mjölkersättning är ett bra alternativ til de som inte KAN amma. Vilket det just var i ert fall? Ni försökte ju i alla fall. Men ni märkte att det inte fungerade och gjorde ett val som gjorde gott för familjen.
Då är det inte av egoistiska skäl, eller hur? Det jag anser vara egoistiskt är när man sätter sig själv i centrum och bara ser till sina egna behov. I ert fall handlade det väl inte om det vad jag förstår? Det jag definierar som egoistiskt är just det jag beskrev ovan. Jag klankar inte ner på flaskor.
Däremot klankar jag ner.. när man sätter sina egna behov framför barnets och väljer att ge upp amnningen lätt för att man vill ha brösten för sig själv, som leksaker eller för att man har ett stort behov av "egen tid". Om man har ett stort behov av "egen tid" bör man kanske fundera på om man är redo för familjelivet.
Däremot kanske det finns ett stort behov av att få rätt stöd från mvc som kanske behöver bli bättre på att informera om och berätta om amning inför tillskottet.
Sen vore det ju enklare om det fanns ställen utanför tomtgränsen att amma på. Sätter man sig på en parkbänk kan man få spännande sällskap... Jag vill slå ett slag för att göra staden mer amningsvänlig så att nyblivna mammor kan lämna huset i ro.
Susanna
Varför har jag aldrig fått spännande sällskap när jag ammat på parkbänkar? Vad gör jag för fel? ;(
Susanna: Innebörden i det du skriver är förfärlig - du menar att man MÅSTE försöka amma, och sen är det bara okej att ge ersättning om amningen inte funkar. Kom ihåg att det är vuxna, myndiga personer du talar till, och du kan inte tvinga någon annan att göra något den inte vill med sin kropp. Som tur är!
Vi har självbestämmanderätt över våra kroppar, både män och kvinnor. Glöm aldrig det. DET är en mänsklig rättighet!!!
Man får alltså lov att välja ersättning från start precis lika väl som man får lov att välja amning. Och man har inte heller någon skyldighet att redovisa varför för någon.
Susanna: Jag håller med Lina. Det spelar ingen roll om man försöker amma eller inte, det är alltid ett fritt val och upp till varje föräldrapar hur man vill mata sitt barn. Att just vi försökte amma först har ingen betydelse. Alla skäl är lika egala och man har ingen redovisningsplikt inför någon.
Rätten att välja inbegriper inte rätten att slippa kritik. Susanna har all rätt att hysa och uttrycka åsikten att flaskmatning i vissa fall är att sätta sig själv framför sitt barn.
Lina skrev: "Vi har självbestämmanderätt över våra kroppar, både män och kvinnor. Glöm aldrig det. DET är en mänsklig rättighet!!!"
Har du sett att den principen diskuteras här ovanför? http://amningsbloggen.blogspot.com/2011/10/den-underordnade-kvinnan.html
En kommentator skrev t ex "Jag håller inte alls med dig Eva-Lotta, om att partnern inte skall ha någon rättighet att välja hur barnet skall matas. [- - - ] Jag tycker det känns heltokigt om jag (som mamma) på just detta område hade någonslags ensam beslutanderätt!"
Flaskpappa: Precis! Tack! :)
Knyttets mamma: Klart man får säga vad man tycker. Jag ville bara förklara att jag tyckte Susannas inlägg var ett ifrågasättande av rätten att bestämma över sin egen kropp, eftersom hon uttryckte åsikten att flaskmatning bara är okej om man försökt amma först och det inte funkar. Skulle vi ha sådana lagar skulle alltså kvinnor i praktiken inte ha nån självbestämmanderätt över vår egen kropp kvar, utan alltid vara tvingade att amma sina barn oavsett livssituation...
Det är den ÅSIKTEN jag vänder mig emot, eftersom i det fall det skulle bli som Susanna vill (hypotetiskt), så skulle kvinnors mänskliga rättigheter inskränkas betydligt. Rätten att bestämma över sin egen kropp är en mycket viktig princip att försvara med blod, svett och tårar!
Marit: Jag förstår inte riktigt vad du menar med det här inlägget, eller vart du vill komma med att vända dig till just mig? Jag tror att du kanske har missförstått mig?! Läs mitt svar till Knyttets mamma här ovanför, där förtydligar jag vad jag menar!
Det enda jag sa någonting om var rätten att välja mellan amning och andra sätt att mata sitt barn, utan att vara tvingad (av vare sig lagar, regler eller mer osynliga normer) att prova på amning först om man känner att man inte vill det, eftersom man har rätt att bestämma över sin kropp.
Jag vände mig till dig för att du uttalade dig om rätten att bestämma över sin egen kropp, en rätt som jag till fullo håller med om. Men då är väl rätten att amma också värd att försvara? Jag blev uppriktigt förvånad över att flera kommentatorer ville frånerkänna mamman hennes suveränitet i att besluta om amning eller ej. Jag kan förstå hur de tänker men det krockar verkligen med den absoluta rätten att bestämma över sin egen kropp.
Blev det tydligare?
Men Lina, nu misslyckades jag helt med att få fram min poäng. Den var som följer: De flesta av oss ogillar en mängd val folk fattar, utan att för den sakens skull ständigt ropa på förbud. Vi har rätt att ha synpunkter och uttrycka dem.
Att tycka att ett beslut är dåligt är inte det samma som att tycka att beslutet inte borde få fattas!
För övrigt inskränks rätten till våra kroppar redan för andras skull. På så sätt har vi inte rätt att göra abort när som helst, till exempel.
Lina, jag undrar också om du tycker att kvinnans rätt att bestämma över sin kropp innebär att kvinnan inte bara har rätt att avstå amning oavsett skäl, utan också att hon har rätt att _välja_ amning oavsett skäl och oavsett vad andra, inklusive en partner som eventuellt känner sig "utanför" om det inte blir flaskmatning, tycker.
Själv tycker jag båda sakerna är lika självklara. Kvinnan bestämmer över sin kropp och det innebär rätt att avstå amning lika väl som rätt att välja amning
AnnaE
Ja Lina, jag tycker att man är skyldig sitt barn ett försök att amma. Det är min åsikt och det står jag för. Visst du har all rätt att välja-amning eller flaska. Men när det gäller barnets bästa är ju det amning. Då tycker jag att man i alla fall kan försöka, för man vill väl barnets bästa?
Du kom in på mänskliga rättigheter och valde att bara ta upp kvinnans rättigheter, dina-men var tog barnets rättigheter vägen?
Vad skulle barnet välja om det fick, när det kommit ut från livmodern - flaska eller bröst?
Tack för att du påminde mig om att det är vuxna myndiga ANSVARSTAGANDE personer jag pratar med :-) jag började fundera...
Flaskpappa. Visst har man rätt att välja-hur många gånger ska jag behöva uttrycka det? Nej har någon pratat om redovisningsplikt? Men jag kan tycka att
alla skäl inte är egala. Jag tänker så här. Jag ska kunna svara ärligt till mina barn när de blir stora på frågor de ställer och känna att jag gjorde rätt val och motivera varför jag gjorde ett val. Nu ammar jag men säg att jag inte skulle göra det och något av mina barn skulle fråga mig när de blir vuxna: "-Mamma, varför ammade du inte mig? Jag läser här att det är det bästa för barnet. Mjölken dödar t o m cancerceller." Då skulle i alla fall jag vilja ha ett bra svar med ett bra skäl till att jag inte valde amning. Men så tänker jag och jag respekterar andras åsikter. uttrycker bara mina egna.
Sen har väl jag aldrig sagt att det borde bli lag på att försöka amma? Återigen kvinnans rätt att bestämma, jag håller med om att man får välja själv.
Men jag ser inte att du heller tar upp barnets rättigheter? Vad har barnet för rättigheter? Att få det bästa? Att föräldrarna vill deras bästa? Föräldrarnas skyldigheter?
Det känns väldigt ensidigt och egoistiskt att bara prata om sina rättigheter och inte barnets.
Knyttets mamma - tack bra sammanfattning på vad jag ville få fram.
Susanna
Susanna - det kniviga, om man så vill, med barns rättigheter är att de måste förverkligas av föräldrarna. Vissa saker kan vi lagstifta om, som att man inte får slå barn. Det finns också en del fall dä'r föräldrarna inte är lämpliga som vårdnadshavare. Men man kan inte driva frågan om barns rättighet till amning. Man kan inte ställa barnets rätt till mammans kropp emot kvinnans eget bestämmande om sin kropp.
Anna E: Ja, men det skrev jag ju i mitt första inlägg.
Marit: Ja, nu blev det tydligare.
Susanna: Jag håller med Marit. Man kan inte säga att barnet har en större rätt till kvinnans kropp än vad hon har själv. Då skulle vi hamna på mycket farlig mark, t.ex skulle man då inte kunna avbryta en graviditet?!
Du hävdar att amning alltid är barnets bästa, jag hävdar att det är fel. I alltför många fall där mamman av något skäl verkligen inte vill amma, men provar ändå, slutar det med en ledsen, till och med deprimerad mamma som ammar med ångestkänslor. Risk för sämre anknytning, mångårigt trauma, mm. Fördelarna med bröstmjölk kan aldrig uppväga det!
Så gör hur du vill själv, men vi måste faktiskt låta folk få avgöra själva vad som är bäst för deras familj när det gäller valet amning/flaska.
Marit:
Nej, det har jag inte påstått och jag nämnde inte lagstiftning. Däremot tycker jag, som jag skrev innan att man har en skyldighet att försöka, försöka amma. Så tänkte jag när jag fick barn.
Och så tycker jag att barnet glöms bort. Det bli så mycket JAG (läs kvinnan) som får en slags offerkaraktär. Det går bra att bära barnet i 9 månader, men inte att ge det bröstet? Tycker nästan det blir lite patetiskt när du säger "barnets rätt till mammans kropp". Det är kvinnan som själv valt (oftast) att ha barnet inuti sin kropp i 9 månader och det mest naturliga för barnet är att det blir ammat när det lämnat livmodern.
Säg vad är annars våra tuttar till för, rent biologiskt? Och hur mycket vi än hade velat så går det inte att sätta dit dom på männen och dela på amningen.
Jag tycker bara att barnen glöms bort i det hela och det sunda förnuftet. Sedan är det upp till var och en att bestämma vad man vill göra.
Men jag tycker man ska ge amningen en chans.
Och att inte ge upp så lätt - vem har sagt att det är lätt att amma i början? Vem har sagt att livet är lätt?
Susanna
Lina: Lagen inskränker rätten till din egen kropp redan från graviditetsvecka 19.
Susanna: Du får göra som du vill själv med amningen, men jag tycker inte du har rätt att säga att andra ger upp för lätt. Alla har sina egna förutsättningar, och vi som är runtom ser aldrig _hela_ bilden. Som någon sa: låt folk avgöra själva. Du bidrar bara till det dåliga samvetet som många flaskmatare redan har eftersom det finns en amningsnorm, och man kan få höra ganska aggressivt att man inte gör det bästa för sitt barn av folk man inte ens känner - folk som du! Det gör mig arg och ledsen för, som sagt, ni vet inte bakgrunden och ni häver bara ur er er egen frustration över såna som mig.
Anonym flaskmatande:
Det verkar inte som du läst vad jag skrivit och jag tänker inte skriva om allt.
Om du vet att du inte gett upp för lätt borde du inte heller tagit åt dig när jag skrev att vissa ibland kanske ger upp för lätt, bland de som väljer att försöka.
Jag har också sagt.. ett antal gånger att folk får göra som de vill.
Jaha så ni som matar med flaska, går runt och har dåligt samvete? Det är ju sorgligt för både er och barnen i så fall.
Susanna
Susanna - jag tycker också att du uttrycker dig ganska aggressivt och nedlåtande. Antyder att andra i diskussionen inte är ansvarfulla personer, försöker få det till att det är något nytt att man som förälder kan få dåligt samvete av att andra rackar ner på en för ens val, skriver vad du anser andra vara skyldiga att göra osv. Varför skriver du så?
Jag svarar bara på de påhopp jag får.
Det verkar vara så otroligt känsligt och om man är nöjd med sina val borde man inte ta åt sig.
Jag lämnar denna bloggen och min bild har verkligen förstärkts. Den debatt som började har urartat pga att individer här inte förlikat sig med sina val. Först när man har gjort det kan man börja diskutera sakligt utan att blanda sig i personligen och inse att vi har olika åsikter och respektera det.
Och varför söker man sig till en amningsblogg om man ändå inte är ett dugg inresserad av det?
Ha det bra,
och lycka till
Man behöver inte redovisa varför man söker sig till sig till Amningsbloggen.
Jag tycker att man måste få uttrycka en åsikt om folks val utan att bli fullkomligt lynchad i kommentatorsfältet, åtminstone om ens åsikter framförs så pass ödmjukt som Susannas.
Trist att er aggressiva attityd skrämt bort henne härifrån. Amningsbloggen är annars ett av få ställen där tolerans åt båda håll emellanåt uppstår. Nu blev det tvärtom. Grattis.
/trött
Förresten, är det verkligen så att WHO-koden förbjuder företag att ge information om hur man använder ersättning? Jag trodde det bara var förbud mot reklam. Klart att det kan vara svårt att skilja på i vissa fall.
Knyttets mamma: Du har helt rätt tycker jag, det är jättesynd, för ett av syftena med Amningsbloggen är ju just att skapa tolerans och acceptans för en värld som inte är svart/ vit i amningsfrågor. Och som sagt ibland går det bra och ibland inte. Men sen får man ju också tänka att det är ursvåra frågor. Jag tänkte idag på detta att det finns så många sinnesstämningar man kan ha då man ammar/ flaskmatar. Man kan vara helt nöjd med hur man själv och andra gör. Man kan också amma och egentligen vilja flaskmata, man kan amma och tycka att flaskmatning är fel, man kan flaskmata och egentligen vilja amma och man kan flaskmata och tycka att amning är fel. Och det är inte säkert att man alla gånger har koll på vad man tycker och känner. Det är ju inte så konstigt att det blir lite rabalder i diskussionen när allt detta sedan ska avhandlas med någon annan. Det är klart att man blir ledsen när man känner sig påhoppad, men min erfarenhet är att tycker man att en fråga är viktig så repar man sig och kommer igång med diskuterandet igen. Tillsist: idag pratade radiopsykologen väldigt intressant om behovet att uppfatta sig själv och andra som offer och att detta lätt uppstår i en svart/vit värld. Jag kan inte riktigt återge kontentan så lyssna vetja!
Hälsar Eva-Lotta
Jag argumenterade emot Susanna mycket därför att jag tyckte att hon var så aggressiv mot flaskmatande föräldrar och ville att hon skulle få en ökad förståelse. Det tog hon inte till sig utan kände sig påhoppad, och det var ju synd. Men jag tycker fortfarande att det var hennes kommentarer som var nedlåtande, jag kan inte se det i de andras.
För övrigt är det ingen ovanlig uppfattning detta att man skulle "ta åt sig för att man inte är nöjd med sitt eget val" - det tycker jag är lätt att säga för att avfärda andras åsikter. Man kan kan vara nöjd med valet flaskmatning i sig, men inte nöjd med att få höra kommentarer som att man inte ger sitt barn det bästa, att man gett upp för lätt, att man borde kämpa mer för att få amningen att funka, osv. Klart man blir ledsen och arg när man får höra sånt, det sårar ju!
Så jag förstår inte alls detta "argument" från Susannas sida. Man måste tåla att bli emotsagd när man vädrar så starka åsikter som hon gjorde.
Knyttets mamma sa flera gånger att Susanna måste få säga vad hon tycker, och det kan jag inte heller se att någon har sagt emot?
Flaskmatarna måste väl också få säga vad de tycker när de känner sig påhoppade och det antyds att de inte skulle vara ansvarsfulla, mm?
Lina: Jag uppfattade aldrig Susanna som aggressiv, däremot som missuppfattad (att du försökte lägga ord i munnen på henne som du sedan argumenterade emot).
Skuldkänsleargumentet suger, tycker jag. Har någon skuldkänslor får den jobba med det själv. Eventuella skuldkänslor hos andra är aldrig upp till mig att ta ansvar för. Att dra upp andras skuldkänslor blir en härskarteknik mot Susanna likväl som skuldbeläggande härskarteknik tyvärr ses användas mot flaskmatande föräldrar.
Att jag skrev att hon har rätt till sin åsikt och att uttrycka den beror på att oavsett hur mycket susanna försökte förklara att absolut gör alla som de vill fick hon veta att bla bla rätten till sin egen kropp. Halmdocka, alltså.
Absolut att ni får säga er mening, men att försöka tysta folk med att de gör andra ledsna och att inte svara på vad som sägs utan en känsla av vad som kunde ha menats är inte schysst debatt.
Du gör det förresten igen i din senaste kommentar. Susanna försöker framhålla att är man nöjd med att man försökt amma ska man inte behöva känna sig träffad, att det är skillnad på att inte ens vilja försöka ge sitt barn bröstmjölk. Är man inte nöjd fast man försökt för att min ville amma förstår jag om man känner skuld. (Vilket Susanna inte tycker att man ska.) Är man nöjd fast man inte försökt, ja då kan man bli sur på någons korkade åsikt, men skuldkänslor får man inte.
Knyttets mamma: jag skrev om att bli arg, ledsen och sårad av kommentarer, inte om att få skuldkänslor. Du lägger ord i munnen på mig. Men okej, jag anser i och för sig att man också kan få skuldkänslor av att gå emot den starka amningsnormen, det är inte så lätt att vara helt övertygad om att man gjort ett bra val för sin egen familj när man ständigt blir påmind om motsatsen, och då reagerar man helt mänskligt med skuldkänslor. Vi är sociala varelser och vi vill gärna vara gruppen till lags. Det krävs MYCKET för att gå emot en norm.
Det jag vände mig emot var åsikter som att det är egoistiskt att inte ens försöka amma utan välja ersättning direkt och att ersättning aldrig kan vara barnets bästa - och jag försökte förklara varför jag inte håller med, varpå jag fick antydningar om att jag inte skulle vara ansvarsfull och att om man har sluldkänslor är det ens eget problem att jobba med. De som säger onödigt elaka kommentarer om flaskmatningen då, har de inget ansvar att tänka på vad de säger för att inte såra andra?!
Jag fattar inte varför man alltid hamnar i den här diskussionen här på Amningsbloggen. Det verkar som att det aldrig går in hos vissa att man kan känna skuld och skam av att gå emot normen att amma och ständigt bli påmind om hur dåligt det är. Även om man själv är säker på att det är rätt val, så påverkas vi av normer och åsikter hos personer vi möter, och det är banne mig inte lätt att alltid vara stark och inte låta sig påverkas av andras uttalanden.
Så ja, man har rätt att uttrycka sina åsikter, MEN man har också ett ansvar att göra det på ett sätt som är respektfullt och inte sårar andra.
Tack för mig.
Lina, det är samma myter om amning i omlopp nu som i mitten av 90-talet. Jag tycker att jag har informerat och informerat men amningen går bara ner (vilket jag har skäl att tro beror på att kvinnor vill amma men inte får möjlighet att göra det). Fördomar sprids mycket snabbare än vedertagna fakta. Man förklarar och förklarar och när man tycker man börjar komma nå¨gon vart så kommer det någon ny och så får man börja om från noll igen.
Så jag förstår din frustration.
Lina, jag håller med om att man påverkas av andras åsikter även om man egentligen är nöjd med sitt val. Jag har alltid varit nöjd med att amma, men nog tycker jag det är ledsamt när jag får höra att folk tycker det är äckligt. Och när vårdfolk säger att ditten och datten problem beror på amningen så kanske jag till och med får skuldkänslor, _även_ fast jag inte håller med dem. Men jag har ju inte lyckats lösa problemet och de säger att det är mitt fel, ja, det är lätt att ta till sig åtminstone delvis, även om jag inte tror att det är mitt fel på just det sätt de tror och även om jag är nöjd med just det av mina val som de kritiserar.
Jag tycker det här är för sorgligt att se...
Sagogrynet skriver en text om försoning mellan "lägren", om ömsesidig förståelse och om att arbeta mot bristen på information om både flaskmatning och amning, istället för att bråka med varandra. Marit skriver ett inlägg om det på Amningsbloggen och länkar till Sagogrynets text. Bra!
Men sedan är det någon som, under detta inlägg om försoning, inte kan låta bli att vädra sina fördomar och negativa åsikter om flaskmatning, och flaskmatarna blir förbannade, och så är det igång igen.
Kan vi inte ta till oss budskapet om respekt, sämja, förståelse? Kan vi inte låta bli att provocera varandra med sådant som vi VET kommer att reta upp folk? Kan inte ammande skriva om och till flaskmatande på ett respektfullt sätt, och vice versa? Eller bara låta varandra vara och respektera andras val, förstå att alla bara vill sina barns och familjers bästa men att det kan se olika ut?
Läs Sagogrynets text igen vetja!
Fick en bra fråga igår, uppmuntrar vi de som inte kan amma att pumpa och ge på flaska! Då får ju barnet i sig bröstmjölk som vi vet är det bästa. Men givetvis om man pga sjukdom måste ta mediciner som påverkar bröstmjölken negativt så är den inte bäst.
Vi som förespråkar amning önskar att få besked om VARFÖR ni inte vill amma? Vi har full förståelse, om ni bara vill prata om det och inte bara pratar om bröstmjölkersättning som ett bättre alternativ.
Vi vet att vissa inte kan pga starka skäl, men prata om det så möter ni säkert mycket mer förståelse redan på förlossning och BB.
Så trivelig at flaskehjelpen.no er oppdaget i Sverige. Jeg håper dere har nytte av informasjonen vi har publisert. Dersom dere i Flaskhjälpen ønsker å utveksle tips, må dere gjerne ta kontakt. Vi linker gjerne til dere! Og til dere andre: Husk at amming ikke utelukker flaske, og vice versa. Pupp er best, men flaske er nest best! Lykke til som selvstendige foreldre!
amningscoachen, jag vet inte vem du avser med "vi som förespråkar amning". Jag tror det finns många som förespråkar amnign som i likhet med mig själv inte begär motiveringAar av personer som inte vill amma.
flaskehjelpen, välkommen hit!
/Marit Olanders
Håller med Margareta...
jag som nybliven förstagångsmamma tycker det är otroligt skönt att amma (i frågan om egen tid) då kan ingen säga emot mig när jag inte vill vara ifrån mitt barn några längre stunder. Har haft väldigt stor separationsångest från min dotter hittills, hon är nu 5 månader och helammar fortf. Blir lätt stressad av alla påtryckningar att man ska Måste ha egen tid och göra saker utan barnet, jag har ju skaffat henne för att jag verkligen vill ha henne och känner inte att jag behöver göra saker som hon inte kan vara med på.
Pratas för lite om barnens perspektiv på frågan om aming/flaska, deras rätt till det bästa, naturligaste, trygghet och närhet.. Sådant skrämmande egoistiskt samhälle vi lever i, där förälderns vilja går först.. Skaffa inte barn då om det nu är så jävla jobbigt!
Jägaren
Skicka en kommentar