söndag 6 februari 2011

"Bröstet är lite trasigt nu"

Av Eva-Lotta Funkquist

Anna i Solsidan har fått mjölkstockning och mjölken kommer inte ut. Hon gör allt för att komma till rätta med problemet. Det tar tid att följa alla råd. Till råga på allt är råden, som så ofta då det gäller amning, missledande. Nej, man behöver inte värma brösten och nej, man behöver inte pumpa ut mjölken med en pump. Ofta är det faktiskt omöjligt.

Klick på rubriken, för roligt är det ju!

11 kommentarer:

Lisa sa...

Visst är det roligt, men fy vad hemskt att ha släktingar som står och föreläser om amning när man har problem med just det! Jag är oändligt tacksam att mina släktingar lät mig sköta amningen (mestadels) själv.

Madelene sa...

Det var roligt, och sorgligt att se det!

Heidi sa...

Fast jag tycker inte att det bara är roligt. Summan blev ju att ersättningen var svaret liksom. Fast det är klart att det blir det när man inte får hjälp. Men i väntrummet på barnmorskemott tex hade de två st affisher med amningspropaganda från landstinget. De här affischerna finns ju faktiskt inte i verkligheten, eg inga liknande heller. Serien försöker ju visa på amningshetsen som jag faktiskt inte riktigt tror finns på det sättet. Det är synd tycker jag att man befäster det i den här serien.

Maja sa...

Jag tycker det va roligt och bra. Det visar på den press många känner utan att få rätt hjälp. Man önskar att Anna och många andra får rätt hjälp istället och inte känner sig som en dålig mamma när det strular.

Det va ju lite överdrivet kanske, men det är det ju i sånna typer av serier. Bra att det ändå belyses. Och som med hungrig bebis och mjölkstockning så kan nog många (vänliga komentarer eller afficher) uppfattas så som dom visade det i serien.

Heidi sa...

Faste problemet var ju att det inte framgick att hon inte fick rätt hjälp.

Madelene sa...

Det har du rätt i Heidi! Det var det som var det sorgliga.

Anonym sa...

Vi som är insatta i amning inser att hon som så många andra inte fick tillstymmelse till rätt hjälp av vården. Det sorgliga tycker jag är att det förstår eller har inte gemene man en aning om. Amningen i dera ögon tror jag riskerar att framställas som något svårt och som vissa inte klarar av vilket jag tycker är synd- och felaktigt!

Cecilia sa...

Jag kände precis som Heidi, tack du satte ord på det. En ganska stereotyp bild av hur Sverige brukar beskrivas som amningsfanatiskt, men inte som jag kände igen mig direkt i. jag tycker att Solsidan brukar vara mycket vassare och mycket roligare.

Nadja sa...

Mamamodebloggaren Cecilia Blankens skrev om amning och Solsidan igår kväll - 72 kommentarer redan: http://blogg.mama.nu/cecilias-blogg/2011/02/08/det-har-med-amning/#comments
Kolla in diskussionen!

Lina sa...

Affischerna finns kanske inte i verkligheten, men budskapet finns i verkligheten, dels inom vården i form av broschyrer, föräldrakurser och uttalanden från vårdpersonal, dels i samhället i övrigt - även här på Amningsbloggen!
"Amning är bra för dig och ditt barn."
Intressant att ni plötsligt tycker att det är amningshets. ;)
Det håller jag med om!

Marit Olanders sa...

Lina: Plötsligt??? Hur har det kunnat undgå dig att vi återkommande skriver om amningshets/amningspress här på Amningsbloggen? Amningspress har t o m en egen rubrik i ämnesordlistan.