onsdag 16 februari 2011

Michelle Obama underlättar för amning

Av Marit Olanders

I USA som helhet ökar amningen, men i dess svarta befolkning är det 40 % som aldrig ammas, inte ens den första veckan. Det vill Obamaadminstrationen nu ändra på. Michelle Obama, som tidigare har berättat att hon själv ammade yngsta dottern Sasha, vill nu främja amning som en del av projektet att bromsa överviktsepidemin. Barn som ammas löper mindre risk att bli överviktiga, förklarar hon. Och tidig intervention, förebyggande arbete, lönar sig.

Detta ska klokt nog inte åstadkommas genom att man ska tala om för kvinnor att de ska amma utan genom att ta bort hinder för amning.
- Vi ska göra det lättare för dem som väljer att göra det [dvs amma], säger Kristina Schake, Michelle Obamas informationschef. Det är en avgörande skillnad. Över hela världen ammar kvinnor mer i kulturer där hinder för amning tagits bort, hinder i form av amningsfientliga rutiner på BB, reklam för bröstmjölksersättning och nappflaskor, okunskap och fördomar.

Rent praktiskt innebär reformerna för amning skattelättnader på bröstpumpar och annan utrustning, mer amningsrådgivning till de fattigaste familjerna samt att arbetsplatser underlättar amning eller urmjölkning genom att tillhandlahålla tid och rum där detta kan ske, och inte på toaletten.

Det som gjorde mig mest nyfiken var att Michelle Obama hade ammat sitt yngsta barn.
Varför ammade hon inte storasyster Malia?
För att hon inte ville?
För att det var någonting svarta kvinnor bara inte gjorde?
För att hon inte fick möjlighet?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Marit!

Varför Michelle Obama inte också ammade sin äldsta dotter är helt och hållet hennes ensak och inget hon behöver motivera.

/Andrea Nord

Eva-Lotta sa...

Andrea!
Marit säger inte att hon vill ha ett motiv. Hon är nyfiken. Jag som arbetar i vården vet hur etnicitet påverkar i den här frågan. Michelle är högutbildad, men ammade inte första dottern. Vad tror Michelle i den här frågan?, fick hon sämre möjligheter p.g.a. sin etniska tillhörighet, eller kanske mer korrekt i den här frågan, jag vet inte, hudfärg? Om vi ska få ett rättvist samhälle tycker jag vi ska vara nyfikna i den här frågan.
Hälsar Eva-Lotta

Anonym sa...

Hej Eva-Lotta!

Jag förstår att ni inte menar illa, men jag kände mig trakasserade av att ständigt behöva förklara för folk varför jag flaskmatade mina barn. Jag kände att det inte hade med dem att göra. Det finns ju 2 olika sätt att mata ett spädbarn och kvinnor ska känna att de får lov att välja bland dessa 2 sätt. Då menar jag att det inte ska finnas hinder för det ena sättet eller det andra. Att ständigt bli ifrågasatt är ett sådant hinder till att kunna fritt välja att ge flaska till sitt barn.

Hälsningar,
Andrea

Marit Olanders sa...

Skillnaden mellan dig och Michelle Obama, Andrea Nord, är att du inte är någon offentlig person som det finns ett allmänt intresse för. Hon har själv valt att berätta om sin amning och hade kunnat undvika publicitet i frågan om hon inte hade velat ha det.
Det jag är nyfiken på är just det du själv nämner - om icke-amningen av äldsta dottern Obama var ett aktivt val, om det var något som bara blev eller ett nederlag, orsakat av (strukturella) hinder för amning.

Cecilia sa...

Vid närmare eftertanke finns ett större antal sätt att föda upp ett spädbarn på än bara amning och ersättning på flaska, om man nu ska vara petig: urpumpad bröstmjölk på kopp, sked eller tillmatningsset. Sondmatning med bröstmjölk eller ersättning. Knapp på magen - men det sätter man kanske inte in förrän barnet är några år? Matning med donerad bröstmjölk på något av ovanstående sätt. Amning av annan person än den biologiska mamman. Vissa sätt är ovanligare än andra, men just sondmatning och koppmatning, eller flaskmatning med urpumpad mjölk stöter man ändå på ganska ofta.

Går rikets första dam ut och förespråkar amning i en offentlig kampanj så är det väl inte konstigt att det väcker en del funderingar kring att hon går ut med att hon ammat sitt andra barn, men inte nämner något om sin förstfödda. Det är inget hon är skyldig att redovisa, men det är klart att man tycker att det är intressant att hon gör den tydliga distinktionen att hon lyfter fram särskilt att det är just barn nummer 2 som har ammats.